Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pěšky ze Sloupu do Kamenického Šenova

Využít se musí každý den dovolené, a tak i třetí den jsem se vydal na pěší túru. Tentokrát jsem šel přes Havraní skály, Nový Bor, Panskou skálu až do Kamenického Šenova.

Ve stanu spím v létě velice rád. A to proto, že jsem na čerstvém vzduchu, tak se mi tam dokonce spí lépe než někde v chatce nebo zděné budově. A tak jsem se vyspal i do dalšího dne a opět jsem vyšel brzy ráno. Prakticky ve čtvrt na osm jsem opustil kemp u Radvaneckého rybníka a vydal jsem se na další pěší dobrodružství.

Prošel jsem obcí Radvanec, kde jsem si vyfotografoval ty zdejší roubenky, které na rozdíl od včerejšího večera (viz Pěší túra ze Sloupu přes Ortel a do Cvikova) byly lépe osvětleny sluncem.

Radvanec je původně zemědělská a později tkalcovská a sklářská obec. První zmínka o obci pochází z roku 1384. Nalézá se zde Kaple sv. Antonína z roku 1818

A také řada reliéfů vytesaných v pískovcových stěnách po okolí.

A tak jsem se dostal až na rozcestí. Tam se zrovna nacházel dětský tábor a já jsem tu zrovna potkal zdejší tábornické kluky na rozcvičce. Byl to tábor klasický stanový, tedy takový ten, jak má správný tábor vypadat. Tedy žádné chatky, žádné zděné budovy, ale stany, dřevěná kuchyň a život uprostřed přírody (viz Dalších nejméně 100 let klasických letních táborů).

Když už někdo na své cestě potká dětský tábor, tak si zpravidla vzpomene na to, jako to bylo, když on jezdil. Například na nádherné chvíle u táborových ohňů a nebo na hry. Tak co kdybych takovou menší táborovou hru připravil i pro vás, pro čtenáře mého blogu? V horní části tabulky se nalézá šifra a ta ukrývá známé české město. Vyluštíte ho? Správné vyluštění pak máte ve spodním rámečku. Stačí si ho označit kurzorem a správné vyluštění se vám zjeví.

E3 O3 A0 A4 E0 A2 I2 O3 A0 I3 O0 U1 E0

Číslo za samohláskou znamená, kolikáté písmeno v abecedě je souhláska v pořadí za zmíněnou samohláskou (včetně písmen s háčky).

HRADEC KRÁLOVÉ

Z rozcestí jsem pokračoval dále po zelené turistické značce. Zhruba po kilometru jsem došel k další přírodní zajímavosti, k Havraním skálám. Sedm pískovcových věží Havraních skal tu ční ze zalesněného kopce. Vystupuje nad okolní stromy, a tak poskytuje zajímavý obrázek nejen z dálky, ale i jako skalní vyhlídky. Snad právě proto ji využívají i horolezci.

A také snad právě proto tu roku 1889 nechal hrabě Karel Kinský nechal vytesat schodiště, čímž ji přístupni veřejnosti. Vyhlídka včetně schodiště byla ještě nedávno ve velmi špatném stavu, avšak zhruba před šesti lety se ji podařilo obnovit. A tak sem vede i odbočka zelené turistické značky, která kolem prochází. Výhled je tu hezký. Kromě zdejších skalisek, která se nazývají například Rozeklaná, Potupená a Půlená skála či Ropucha, jsou odtud vidět i kopce v okolí.

K Havraním skálám se váže i několik pověstí. Jedna z nich například říká, že do 17. století skály sloužily i jako popraviště nedalekého sloupského hradu. A další pověst vypráví o rytíři a jeho průvodcích, kteří tu pronásledovali nevinnou dívku z radvanecké tvrze a tady za trest všichni zkameněli.Já jsem samozřejmě tento skalní útvar také navštívil a díky tomu vznikl i fotoblog Havraní skály - romantické skalní útvary, a to ze snímků, které jsem tady nafotografoval.

A tak jsem pokračoval na Novoborskou vyhlídku odkud je Nádherný výhled na magický a zajímavě tvarovaný lužickohorský vrchol Klíč.

Cesta pak pokračuje dolů do Nového Boru. Nejdřív jsem prošel kolem lesního hřbitova a pak kolem rodného domu básníka a filologa Josefa Jaroslava Kaliny.

Až jsem došel na náměstí. Město Nový Bor je známé především sklářským průmyslem a zvláště zdejším Crystalexem. Původní osada vznikla roku 1692, což, když srovnáte, třeba ze sousední vískou Radvancem (viz výše), tak ačkoliv je daleko větší, tak je poměrné mladší. Náměstí dominuje barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie. Má 60 metrů vysokou věž a postaven byl v letech 1747-49.

Já jsem se odtud vydal po modré turistické značce přes Arnultovice, což je opět víska plná hezkých roubených chaloupek.

A to samé se dá říci o další vesničce, do které jsem přišel, když jsem vystoupal do kopce. Víska se jmenuje Klučky a i zde jsou nádherné roubené chaloupky jako z pohádky.

A to už se dostávám do Polevska. První, co potkám jsou boží muka, které byly zbudovány v roce 1834 Franzem Antonem Jankem.

Odtud je potom nádherný výhled na zdejší dominantu, barokní kostel Nejsvětější trojice. Ten byl postaven v letech 1716-18 stavitelem italského původu Petrem Pavlem Columbanim z Litoměřic.

Odtud jsem pokračoval po modré turistické značce, která tudy vede po silnici. Opět míjím další kapličku, kde je vypodobněn Kristus na Olivové hoře. Kaplička vznikla patrně roku 1750 a pravděpodobně ji zřídil polevský obchodník Christoph Oppitz.

Konečně cesta odbočuje pryč ze silnice. Jdu lesem a v zemi vidím tu a tam vykukovat šestihranné čedičové sloupce. Neklamné znamení, že místní podloží je sopečného původu a že už se spíš nalézám v Českém středohoří. A snad také, že se blížím k něčemu mimořádně zajímavému. To mimořádně zajímavé se tu pravdu nalézá, ale nejdřív musím projít obcí Prácheň, kde jsem si konečně došel na oběd. A kousek odtud to je. Když je nějaká propagace Česka v cizině, tak co se tam téměř vždy vyskytuje za fotografie? Především tam jsou Hradčany s Karlovým mostem, hrad Karlštejn, Santiniho chrám Svatého Jana Nepomuského na Zelené hoře a pak Panská skála u Kamenického Šenova. A u té se zrovna nalézám! Jsou to jedinečné čedičové varhany, jaké se opravdu nalézají málokde.

To by ale člověk nevěřil, jak je těžké udělat nějaký její hezký obrázek, kde by nerušil nikdo další. Skála je totiž neustále v obležení lidí, kteří neustále lezou po ní nahoru a dolů, a tak fotograf musí využít každou chvilku, když zrovna není nikdo vidět. A tak díky tomu vznikl můj fotoblog Jedinečné varhany – Panská skála.

Málo se už ví, že tato skála, na které je nádherně vidět sloupcová odlučnost čediče při tuhnutí magmatu, vlastně vznikla díky lidské činnosti. Původně se jednalo o čedičový lom z konce 18. století, který však pro jeho podobu začal být v 19. století chráněn a dnes je to národní přírodní památka. Snad právě proto se mi nepodařilo nalézt žádné staré pověsti vztahující se k tomuto jedinečnému skalnímu útvaru. Snad jen to, že se tady například v roce 1952 natáčela česká pohádka Pyšná princezna a v roce 2011 francouzský film o kouzelníku Merlinovi.

To, že je tu četnost návštěvníků opravdu velká, svědčí i to, že zatímco jsem se procházel kolem skály, mezitím přijela asi dvacetičlenná výprava nějakých cykloturistů. Tak jsme si i my společně vylezli na skálu, neboť je zní nádherný rozhled po okolí.

Romantické je i jezírko s čedičovým břehem, jenž mu dodává tajuplnou atmosféru.

Když jsem si celou přírodní památku prohlédl, pokračoval jsem dál, protože do Kamenického Šenova je to odtud jen, co by člověk kamenem dohodil. Je to městečko, které leží na hranici Lužických hor a Českého středohoří. První písemná zmínka pochází z roku 1352 (Vláda Karla IV.). Stejně jako i ostatní vesničky a města, kterými jsem dnes procházel, i toto byla především sklářská obec. Nalézá se zde například barokní kostel z let 1715-18, postavený na místě staršího dřevěného kostelíku.

A tady můj dnešní výlet pomalu končí. Teď jen najít autobusovou zastávku, odkud jezdí autobus do Nového Boru a pak do Sloupu. Však jsem opět zažil hezké pěší dobrodružství. A protože tu ještě pár dní hodlám být, tak to jistě nebude dobrodružství poslední. Ale o tom zase příště.

Zdroje: wikipedie, informační tabule

 

Související články:

Výlet po Sloupu v Čechách

Pěší túra ze Sloupu přes Ortel a do Cvikova

Rubrika: dovolená 2012 Sloupsko

Rubrika: výlety a tramping

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 23.8.2012 6:32 | karma článku: 17,73 | přečteno: 1340x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53 | Přečteno: 151x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zkušenosti východu Evropy se SSSR nás naučily mnohé o Kremlu, míní Leyenová

26. dubna 2024  18:09

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám