Mé dobrodružství na lanovém parku

19. 08. 2012 6:15:00
Všimli jste si nového fenoménu, který se čím dál víc objevuje v našich lesích, parcích a lesoparcích? Jsou to lanové parky. A tak ani já jsem neodolal a jeden takový jsem vyzkoušel v kempu, kde jsem stanoval.

a100_6855.JPG

V poslední době přibývají jako houby po dešti. Pokud se někde vyskytuje skupina statnějších vysokých stromů, tak jsou na postavení lanového parku přímo ideální. Ve výšce zhruba 5 -10 metrů (i výš) se na nich zbudují dřevěné plošinky a mezi ty se natáhnou nejrůznější lanové překážky (girlandy, lanové lávky, pavučiny, houpačky a mnohé další). A ti, co se nebojí výšek, se už můžou vesele vydovádět, jak budou chtít. Zpravidla si můžete vybrat z několika tras, lehčích a těžších a zkusit tak některou z nich překonat.

a100_6965.JPG

A protože takový lanový park se nalézal i v kempu, kde jsem trávil svojí letošní dovolenou, rozhodl jsem se, že i já to musím vyzkoušet. Mám sice praxi s lezením na umělé stěně, ale takovýto lanový park jsem ještě nevyzkoušel. A tohle je přeci velice zajímavá sportovní outdoorová aktivita. A když vidím, že i pouhé děti se na tom pohybují tak, jak kdyby byly rození spidermani, tak to přeci nemůžu nechat jen tak. Takže jaké to je?

a100_7237.JPG

Nejprve mne oblékli do klasického lezeckého sedáku a dali na hlavu ochranou přilbu. Do oka sedacího úvazku jsem pak dostal speciální jistící pomůcku skládající se ze dvou lan, na jejímž konci byly karabiny. Prošel jsem krátkým školením, jak, že to tady je vlastně s tím jištěním. Když lezete na umělé stěně, tak vás tam zpravidla jistí nějaký kolega. Ale tady jste odkázaný jen na sebe. Princip je v tom, že obě karabiny upnete do horního, zpravidla ocelového lana a těmi se po celou dobu jistíte. Takže pokud ztratíte rovnováhu, nespadnete až na zem, ale zůstanete jen viset. Jakmile dorazíte na plošinu, kde se mění překážka, tak se musíte přecvaknout. Nejprve však musíte na novou překážku přecvaknout jednu karabinu, a teprve až ji správně zajistíte, můžete tam přendat i tu druhou. A takto to chodí před každou překážkou.

a100_7224.JPG

A tak jsem šel. Nejprve jsem chtěl jít na tu těžší dráhu, ovšem jakmile jsem si to vyzkoušel, usoudil jsem, pro začátek, bude lepší ta jednodušší. Přiznám se, že při prvních pár překážkách, jsem si říkal. „Hochu, na co jsi to vlezl?“ A zvažoval jsem, zda nemám jít dolů. Ale to ne. Tady kolem mne bylo i několik dětí, kteří to přeci zvládají a naprosto bez problémů, tak přeci se před nimi takhle neshodím. Jednou jsi na to vlezl, tak musíš jít dopředu. Ovšem po pár překážkách to začalo být v pohodě. A tak jsem překonal všech jedenáct několikametrových lanových překážek a na závěr vychutnal i lanovou houpačku, kterou mne správce lanového parku zhoupl dolů. A kdybych býval šel tu těžší trasu, mohl bych se teď dokonce svézt na lanovce.

a100_7238.JPG

A šel bych do toho určitě opět. Jen to má jednu menší nevýhodu. Vstup do lanového parku nebývá z nějakých důvodů zrovna nejlevnější. Může jít až do několika stovek. Vedle mne ve stanu bydlela jedna maminka s cca asi osmiletým klukem. Měli dohromady už jen zbytek peněz. A kluk chtěl na mamince dvě věci. Jednak nějaký meč a pak, když mne viděl na lanovém parku, chtěl to také vyzkoušet. Meč mu maminka nekoupila, protože usoudila, že je to blbost, kterou někam zandá a za pár dní si na ní už ani nevzpomene. Ale na lanový park by peníze pro něj klidně obětovala. Jednak je to užitečná sportovní aktivita, kde posilujete ruce i nohy a hlavně rovnováhu. A hlavně proto, že je to především zážitek, který vám v mysli zůstane dlouho.

a100_6858.JPG

Související články:

Dalších nejméně 100 let klasických letních táborů

Proč jsem se zapojil do „Skautského šátkového dne“

Jak lze učit děti poznávání ohňů

cyklofotoblog

Příběh jízdního kola

Příběh in-line bruslí

Příběh lyží

Poslání dětských turistických oddílů

Rubrika: dovolená 2012 Sloupsko

Autor: Libor Čermák | neděle 19.8.2012 6:15 | karma článku: 15.81 | přečteno: 1291x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...