Nic, nebe nebo reinkarnace?

11. 08. 2012 15:42:01
Děje se s naší duší něco po smrti? Zhasneme pak, jako když vypneme žárovku? Nebo naopak naše existence pokračuje v nějaké pozměněné formě existence?
Říká se, že po smrti jde člověk nějakým tunelem. Co se ale děje po té?
Říká se, že po smrti jde člověk nějakým tunelem. Co se ale děje po té?Libor Čermák

Postoje lidí k tomu, co se z naším „já“ děje po smrti, bych rozdělil do třech základních směrů. Ten nejčastěji přijímaný směr říká, že přestaneme existovat úplně. Tomu říkám směr materialistický nebo lépe ateistický. Přiklání se k němu většinou lidé kteří nevěří v Boha a nevěří v cokoliv duchovního či duševního. K tomuto směru nás bohužel vede moderní společnost. Věda se stává pánem našeho myšlení, a tak zkrátka vše to, co nejde vědecky prokázat, tak neexistuje. Bohužel lidé, kteří věří v tento model naší posmrtné existence (či spíš neexistence), přehlížejí jeden fakt, který i samotná věda nemůže přehlédnout, protože z ní vyšel. Ten fakt je skutečný fyzikální zákon a nám je znám jako tzv.“zákon o zachování energie“. Podle tohoto zákona nic nemůže samovolně vzniknout a nic nemůže samovolně zaniknout. A tak se ptám, z jakého důvodu si tito materialisté myslí, že by naše vlastní „já“ mělo být tou jedinou výjimkou z celého vesmíru? Zde jistě stojí za řeč, že ani tím proklamovaným zhasnutím žárovky světlo nezaniká. Jen se rozšíří do prostoru rychlostí 300 tisíc kilometrů a za pouhou vteřinu urazí vzdálenost Země-Měsíc. Zkrátka a dobře to světlo nezaniklo, jen odletělo. A obdobné je to i s jinými formami energie, které mají tu vlastnost, že se přemění na něco jiného. Tak například vzniká sluneční záření, elektřina i výbuch atomové bomby. A tak se divím těmto materialistům, že vůbec na takovýto fyzice odporující názor dokážou přistoupit.

Druhý směr bych přirovnal k víře ve vývoj a pak v jakýsi posmrtný život. Ten se vyskytuje především v okruzích západních náboženství, jako je křesťanství, judaismus a islám a směrech jim podobných. Tyto směry předpokládají, že člověk se nejprve narodí, pak dospěje, následně zestárne a na konci života zemře. Pak jeho existence přejde v jakousi duchovní formu někam na druhý břeh odkud není návratu. A následně bude samotným Bohem souzen, podle toho jak se během svého života choval. Bude rozhodnuto, zda se dotyčný dostane do nebe či zda bude zatracen v nějakém pekle. No vida myšlenka, která se už nějakým způsobem dokáže vyrovnat i s oním „zákonem o zachování energie“. Lidské já nezaniká, ale v určité jiné formě pokračuje ve své existenci dál. Ale pokud se nad tím zamyslím, onen zákon o zachování energie mi tam pořád malinko hapruje. Jak? Co říká? Nic nemůže samovolně vzniknout a nic nemůže samovolně zaniknout. S tím, co se děje s lidskou duší po smrti, má tento směr celkem dobře vyřešen. Nějaká forma posmrtné existence. Na co však nikde pořádně nemůžu přijít, je to, co se děje s lidským já před narozením a početím.

Tento problém mají nejlépe ošetřeny filozofie východní, tedy takové, které předpokládají něco, čemu my říkáme „reinkarnace“. A to je to, že všemu vládne neustálý koloběh. A to i našemu životu. Člověk se narodí, zestárne a zemře a pak to jde celé opět znovu. Ohledně zákona o zachování energie tam nevidím nic, co by s ním mělo haprovat. Víme co bylo před životem (nějaký předešlý život) a víme co bude po životě (zas nějaký budoucí život). Znamená to snad, že by snad víra v reinkarnaci bylo tím, co by bylo i po fyzikální stránce tím nejpravděpodobnějším o tom, co že se s naším já děje po skončení našeho života? Těžko říct. Třeba je to všechno úplně jinak, než jak hlásají všechny tři zmíněné směry.

A nebo třeba vůbec ne. Jednou jsem četl zajímavou knížku, která se jmenovala „Chlapec, který viděl pravdu“ a kterou v roce 2001 vydalo nakladatelství Eugenika. Nevím, na jak reálném případu to bylo stavěno, ale jde vlastně o deník chlapce, jenž žil v Anglii ve viktoriánské době. Tento chlapec byl něčím zvláštní. Na rozdíl od jiných lidí uměl vidět auru a i duchy zemřelých osob. A po jejím přečtení jsem poznal její hlavní myšlenku. Podle toho, co se tento chlapec od těch „duchů“ dozvěděl, tak to s každým po smrti dopadne podle toho, čemu věřil. Například jeho dědeček byl duch, jenž se pohyboval kolem něho. Zatímco jeho babička, která byla vášnivou křesťankou, tak nikoliv. Ta věřila, že po smrti bude žít v nebeském království po boku Boha, a to se s ní také stalo. Proto se s ní chlapec za jeho života nemohl nikdy setkat. Hoch se ale potkal i s jedním tibetským mnichem, který se připravoval na znovuzrození a pak i s jedním námořníkem, který vůbec nevěřil, že zemřel, protože si celý život myslel, že smrtí veškerá existence končí.

Tedy podle mého názoru se po skončení života něco skutečně děje. Ale co? To jednou pozná každý z nás. Ale to už bude pozdě na to, aby o tom někomu řekl.

Související články: Existuje vesmírný pramateriál?

Autor: Libor Čermák | sobota 11.8.2012 15:42 | karma článku: 22.33 | přečteno: 2055x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.19 | Přečteno: 130 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 519 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...