Sezona kruhů v obilí 2012 startuje

15. 05. 2012 6:38:00
Rok 2012 je mnohými lidmi vnímán tak trochu mysticky, a to hlavně v souvislosti s mayským kalendářem. Co asi tento rok přinese na poli záhadných obílí. Ona už jeho letošní sezona začala.
Letošní obrazec v obilí uWater Eaton Copse
Letošní obrazec v obilí uWater Eaton Copsehttp://www.cropcircleconnector.com

A n g l i c k é a g r o s y m b o l y

Je to nejen Anglie, a hrabství Wiltshire . Ale Toto anglické hrabství je bezesporu světovou lokalitou číslo jedna ohledně tohoto záhadného fenoménu. První agrosymboly se zde objevují každý rok již v dubnu. Zdejší pole s řepkou můžou vyprávět. V květnu řepkové obrazce nabírají na složitosti a na konci tohoto měsíce jev pomalu přechází do klasických obilnin, jako pšenice či ječmen. 1ccaltonbarnes.jpg
Červen je pak ve znamení obrazců v mladém zeleném obilí, kdy je doba na jejich padělání nejméně vhodná, neboť sebemenším mechanickým třením se poruší bílý povlak, který jako jinovatka zdobí mladé obilí. V červenci pak sezóna vrcholí, a to velkým množstvím obrazců nejrůznějších tvarů v oněch zlatavých lánech, které známe z knížek a časopisů. V srpnu pak pokračuje to, co se dělo v červenci, ale postupně již na konci měsíce klesá jejich četnost. Někdy se poštěstí, že se objeví obrazec i v září. Buď ve zbylém obilí, anebo v lánech s kukuřicí. 1ccroundway.jpg
Jenomže v loňském roce byl tak trochu speciální sezona, protože se zde objevily dva obrazce i na podzim. Jednak to byla soustava tří kruhů, z nichž ten prostřední byl s prstencem. Ta se objevila 3. října na neposekané hranici mezi poli na East Field u Alton Barnes. Osobně si nepamatuji, kdy naposled sezona překonala říjen.

Ale aby tomu nebyla málo, tak poslední loňský obrazec se objevil netypicky v prosinci, a to konkrétně 8. prosince 2011. Stalo se tak na Roundwey Hill u Devizes poblíž jednoho z pověstných bílých koní. Tvar byl poněkud netypický. Jde o základ tzv. „jablečného mužíčka“, fascinujícího obrazce ve tvaru Manelbrotova fraktálového diagramu, který se objevil 13. srpna 1991 na poli u Cambridge. Že by nám chtěli tajuplní autoři chtěli připomenout tento legendární obrazec v obilí? 1cceastkennett.jpg
Mimochodem, je to již třetí obrazec, který se u tohoto bílého koně v loňském roce vyskytl. Dva obrazce ve tvaru molekuly DMT a kruhu obaleným malými korálky se zde objevili už v červenci, o nichž jsem se zmiňoval v části loňského seriálu, nazvané „Tajuplné obrazce v obilí opět zdobí Anglii i Česko“.

A proto bych řekl, že zimní přestávka byla letos o dost kratší než ta loňská. Možná by se dokonce dalo říci, že ta loňská sezona anglických agrosymbolů vlastně pozvolna přešla v tu letošní. První letošní obrazec se totiž objevil 15. dubna, což je o nějakých 7 dní dříve než vloni. Stalo se tak na Hill Barn u East Kennett. V poli s řepkou se tam objevil agrosymbol ve tvaru dvanáctilisté květiny. (viz Hill Barn. nr East Kennett,).

1CCyarnbury.jpg
Druhý obrazec letošní sezony se objevil 28. dubna, též v řepce a nalézá se v těsném sousedství hradiště z doby železné, Yarnbury Castle. Jen ho od něj rozděluje dálnice A 303 vedoucí do Amesbury. Jen tak pro zajímavost, je to ta samá dálnice, v jejichž těsné blízkosti se nalézá i legendární Stonehenge. Zkrátka a dobře tajuplná souvislost obrazců s dávnými památkami se opět připomněla. Tento agrosymbol tvoří pruhovaný kruh, a to takovým způsobem, kterému já pro sebe říkám „jupiter“, neboť systém jeho pruhování dodává dojem kulovitého tělesa a rovnoběžek, obdobně jako když se díváme na pruhy planety Jupiter. Jen s tím rozdílem, část je tvořená jako „pozitiv“ a část jako „negativ“. Můžete se na něj podívat na cropcircleconnectoru na Yarnbury Castle.

1ccwater.jpg
Na další obrazec jsme čekali do 12. května, kdy se na poli s řepkou u Water Eaton Copse severně od Swindonu objevila soustava kruhů se dvěma prstenci, kde na každém se nalézali čtyři další kruhy uspořádané do čtverce. Viz Water Eaton Copse, Nr Hannington.

A aby toho nebylo málo, jen asi jeden kilometr od něj se na sousedním řepkovém poli u Ashmead Break, a to o pouhý den později, 13. května 2012 se objevilo obrovské mezikruží. A jak je vidět na odkaze Ashmead Break, Nr Hannington, pokud bychom se nad oběma obrazci proletěli letadlem, tak jsou od sebe na dohled.

O b r a z c e n a a m e r i c k é m k o n t i n e n t u

1cctlapa.jpg
V Anglii v tuto chvíli leží čtyři nové obrazce v obilí. Ale, jak jsem psal v úvodu, už to není jen Anglie. Vůbec první letošní agrosymbol vznikl už 3. března, a to poblíž mexické Tuly. Viz http://www.oem.com.mx/elsoldehidalgo/notas/n2456701.htm. Mexická Tula je známá především tím, že zde bylo hlavní město předkolumbovských Toltéků. Stupňovité pyramidy, či skupina tajuplných postav s podivným předmětem na prsou, dává vědět, že zde v dávné době byla vyspělá kultura. A tak se ptám, zda je pouhá náhoda, že vůbec první obrazec roku 2012, roku spojeným s koncem mayského kalendáře, se objevil právě v Mexiku. Mimochodem v loňském roce tuto lokalitu navštívil fenomén záhadných agrosymbolů hned dvakrát. Nejprve na začátku roku Tlapanaloya viz můj článek „Sezona obilných obrazců 2011 již začala“ a pak to ještě byl obrazec ve tvaru květiny, jenž vznikl 23. listopadu v téže lokalitě. A tak si troufám říci, že oblast Tuly je specifická mexická kruhařská oblast, něco jako Wiltshire v Anglii. Mají snad skutečně dávné památky a kruhy v obilí nějakou tajuplnou souvislost?Tula.jpg

1ccipuacu.jpg
Obdobnou oblast má i Brazílie, a to stát Santa Catarina. Během loňského podzimu se zde objevily obrazce hned čtyřikrát. 31. října to byl prostý kruh u Bom Jesus, 4. listopadu to byl kruh s prstencem u Ouro Verde, a pak 6. a 7. listopadu to byly hned dva složité obrazce u Ipuacu. A Jižní Amerika i letos, protože 25. dubna to byl jednoduchý kruh u Las Perdices v sousední Argentině.

1ccipuacua.jpg

I k o n t i n e n t á l n í E v r o p a

1ccBoschen.jpg
Ta už šlape na paty jak Anglii, tak Americe. Především jsou to již tři letos vzniklé nizozemské obrazce v severním Brabantsku. Ve všech třech případech šlo o skupinu kruhů v trávě. První obrazec vznikl 24. dubna u Bosschenhoofdu. Byla to soustava sedmi kruhů (viz Bosschenhoofd, Southern Holland).

1cchoeven.jpg
Další obrazec vznikl 6. května u Hoevenu. Skládá se z 19 kruhů. Jeho zajímavostí bylo to, že v jednom kruhu se nalézal rozsypaný prášek ve tvaru spirály. Chemická analýza prokázala, že se jedná o téměř stoprocentní hydromagnesit, jehož výroba je však velice drahá. (Viz Hoeven, Noord-Brabant). Hoeven.jpg

1ccbosch2.jpg
A třetí obrazec se objevil 10. května, a to opět u Bosschenhoofdu. Skládá se z deseti kruhů a navíc tzv. nilského kříže. Viz Bosschenhoofd (2), Southern Holland)

1ccriesi.jpg
A toto putování po prvních letošních agrosymbolech zakončíme úplně na jihu Evropy v Itálii. Itálie je známá tím, že každoročně v jarních měsících dominuje výskytu tohoto záhadného jevu. A nejinak je tomu i v letošním roce. Akorát při tom budeme muset navštívit oba největší italské ostrovy. První se objevil 5. května u Riesi na Sicílii. Je to opět tradiční místo výskytu agrosymbolů. Obrazce už tu byly v letech 2007, 2008 a 2010. Jeho tvar tvoří deseticípá hvězda s pentagramem uprostřed. Majitel pole, říká, že nikde nejsou žádné stopy po lidech ani po jejich práci. (viz Riesi, Sicilia)

V noci z 11. na 12. května 2012 vznikl druhý letošní obrazec u Settimo San Pietro na Sardinii. Je to obrovská činka s prstencem viz Settimo S. Pietro, Sardinia. Mimochodem i v této lokalitě už se vyskytl obrazec, a to v roce 2007.1ccsettimo.jpg

Z á v ě r

Takže sezona roku 2012 už odstartovala. A vzhledem k tomu, že tento rok je všeobecně vnímán často hodně magicky, myslím si, že to nemusí být sezona nijak nezajímavá. Zkrátka se těšme na to, co nám letošní rok v oblasti záhadného agrosymbolového jevu přichystá. Sezona už začala, a to je znamení toho, že i letos nebude v této oblasti o záhady nouze.

Zdroj, použité fotografie a schémata:

Odkazy použité v článku, wikipedie

www.cropcircleconnector.com/2010/2010.html

http://www.cropcirclecenter.com

Související články:

Kruhy v obilí - rok 2011

Kruhy v obilí - rok 2010

Kruhy v obilí - rok 2009

Kruhy v obilí - rok 2008

Jaké byly kruhy v obilí roku 1996

Rok 1995 z hlediska kruhů v obilí a dalších záhad

Ohlédnutí za sezonou kruhů v obilí v roce 1994

Autor: Libor Čermák | úterý 15.5.2012 6:38 | karma článku: 26.26 | přečteno: 8883x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 11.57 | Přečteno: 108 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.90 | Přečteno: 510 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.42 | Přečteno: 188 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...