Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sezona obilných obrazců 2011 již začala

Na přelomu dubna a května je již tradičně zvykem, že se na anglických obilných lánech začínají objevovat první obrazce v obilí, které jsou jasným poselstvím neznámých tvůrců, že ani tato sezona nebude v tomto směru vynechána.

I n d o n é s k ý   ú v o d

Jenomže letošní sezona začala mnohem dříve a navíc někde úplně jinde. Totiž na indonéském ostrově Jáva. Psal se teprve leden, konkrétně 23.1.2011 a tento jev známější spíš z Evropy se objevil zhruba 10 kilometrů od posvátného buddhistického chrámu Borobudur. Tento mohutný chrámový komplex vypadá jako pyramida (Svět plný pyramid), který je zároveň největší buddhistickou svatyní na světě. Založen byl v devátém století našeho letopočtu. Skládá se ze šesti čtvercových a tří kruhových stupňů. Pyramida je ozdobena tzv. stúpami, což je buddhistická sakrální stavba zvonového tvaru. A jak jsem se zmínil nedaleko ní, u obce Krasakan, se v rýžovém poli objevil letošní první obrazec. Je docela složitý, skládá se z jakési soustavy kružnic uspořádané do čtverce. Z trochou fantazie se dá říci, že se půdorysu chrámu Borobudur docela i podobá. (viz Krasakan, Sleman, Yogyakarta)

Zhruba 50 km od Borobuduru se nalézá další významné místo duchovní Indonésie, a to největší hinduistická svatyně v Indonésii – Prambanan. Tento kamenný komplex, který také pochází z 9. století, je úžasné kamenické dílo, nad kterým se pozastaví nejeden cestovatel. Sochařské skulptury jsou umístěny na několika věžích, z nichž ta nejvyšší měří úctyhodných 47 metrů. Člověk se jen diví, jak si s tím ti dávní kameníci uměli takto úžasně pohrát. A co se nestalo letos 25. ledna, tedy o pouhé dva dny později, než objev předchozího obrazce? Objevil se druhý letošní obrazec, a to asi jen pět kilometrů od Prambananu. Stalo se tak u obce Wanujoyo ( viz Wanujoyo) .  I ten byl poměrně složitý. Náhoda? Že se letošní obrazce objevily právě v okolí dvou nejvýznamnějších indonéských náboženských míst?  

A aby tomu nebylo málo, tak se do třetice v této oblasti objevil 29. ledna další obrazec u obce Tegalrejo. Vypadal jako jakýsi ohnivý kruh s dalšími kruhy v řadě (viz Tegalrejo). A aby tomu nebylo málo, tak před několika dny, konkrétně 7. května jsem obdržel zprávu o čtvrtém indonéském obrazci, který se objevil u obce Cikarang poblíž Jakarty.

A   c o   n a   t o   A n g l i e?   Č i   d o k o n c e   W a l e s ?

Tam se hold jako vždy muselo čekat na druhou polovinu dubna, kdy začíná zrát řepka. Právě ta žlutá plodina, která každé jaro zdobí pole jak u nás, tak i ve Velké Británii. A tak se ptám, zda je jen náhoda, že první britský obrazec letošního roku se objevil právě na Velký pátek, dne 22. dubna 2011. Stalo se tak u Innage poblíž Chepstow na waleském břehu řeky Severn, nedaleko jeho vtoku do Keltského moře. Svým tvarem je to skutečně zajímavý obrazec. Skládá se z centrálního kruhu, ve kterém je jakýsi kříž (že by souvislost právě s Velkým pátkem?

Mimochodem o jedné záhadě spojené s ukřižování Krista jsem se zmínil ve svém článku Podivný astronomický jev při ukřižování Krista). Onen centrální kruh pak protínají další čtyři kruhy, opět uspořádané do kříže. Ostatně, kdo se chce s tímto obrazcem seznámit podrobněji, ať neváhá a klikne na cropcircleconectror na Innage, nr Chepstow.Gwent)  

Žlutě zrající řepka se stala plátnem pro další nové obrazce. Jednak pro jednoduchý obrazec skládající se ze dvou kruhu, jenž se nalézá hned pod bílým koněm u Alton Barnes (Po stopách obřích křídových postav, a který se objevil 27. dubna 2011. (více podrobností na White Horse, Nr Alton Barnes).

A den před prastarým keltským svátkem Beltine, tedy 30. dubna 2011, kdy se odedávna tradičně pálily velké posvátné ohně, prošel záhadný jev agrosymbolů i kolem tajuplného wiltshirského kopce Silbury Hill (Avebury – místo zasvěcené záhadám).

Jednalo se o jakousi šestilistou rostlinu. Že by byla symbolem jara a zároveň právě nastupující teplé poloviny roku? Vždyť právě tak naši dávní předkové vnímali po staletí období kolem 1. května. Jakési pololetí a společně s tím začátek teplého období roku. (více info o tomto obrazci na  Silbury Hill, Nr Avebury).

Na další obrazec, který bych dokonce zařadil do kategorie těch působivých, jsme čekali až do 7. května 2011, Je jen náhoda, že letošní čtvrtý britský obrazec se objevil ve stejný den jako letošní čtvrtý obrazec indonéský? Ale tři propletené soustředné kruhy u Hanningtonu jsou velice nádhernou formací, které úžasným způsobem dotváří krajinu jen pár kilometrů severně od anglického velkoměsta Swindon. Obrazec zaujímá téměř celé pole na šířku a též podstatnou část pole na délku. Kdo si ho chce vychutnat, ať si klikne na Hannington, nr Cricklade

P ř i d á v a j í   s e   d a l š í   z e m ě

Vedle Anglie, Walesu a Indonésie jsme letos dosud zaznamenali výskyt agrosymbolového jevu ještě ve dvou dalších státech. Jednak to bylo Mexiko, kde se už 23. března 2011 objevila skupina jednoduchých kruhů u Tlapanaloya Tequixquiac Edo, což je severně, cca 50 km od Mexiko City (Tlapanaloya Tequixquiac Edo).  Jen mne napadá to, zda agrosymbol nemá nějakou souvislost s tím, že pouhých 10 km severozápadně od jeho nálezu leží legendární toltécké hlavní město „Tula“, které je známé především skupinou stojících postav s jakýmsi podivným předmětem na prsou. Mimochodem, největší sláva tohoto města se datuje opět do 9. století. Že by nám letošní agrosymboly naznačovaly  nějakou souvislost s památkami v Indonésii? Neboť vznik Borobuduru i Prambananu se též datuje do tohoto období.

Na závěr se vrátíme opět do Evropy, a to konkrétně do Nizozemí. Zde se totiž objevily hned dva agrosymboly. První na Velikonoční neděli 24.dubna u Bosschenhoofdu. Jde o podlouhlý, mírně esovitý útvar o osmnácti různě velkých kroužcích, kde se uprostřed nalézá jakási květina. Ovšem mnozí badatelé upozorňují, že v případě tohoto agrosymbolu může jít o naznačení seskupení planet, ke kterému dojde na přelomu letošního května a června. Vždyť tvar ekliptiky na obloze se skutečně zdánlivě jeví jako esovitě prohnutá. (Více viz Bosschenhoofd). Druhý obrazec se objevil ve vysoké trávě v noci z 28 na 29. dubna u Hoevenu, což je místo největšího výskytu agrosymbolů v posledních letech v Holandsku. Je to opět skupina devíti různě velkých kroužků, sestavených do podoby jakési kočky. Místní svědkové tvrdí, že zde krátce po půlnoci spatřili jakési měkké mlhavě bílé světlo, které svítilo po dobu 10 minut. Z velkou pravděpodobností mělo s obrazcem co společného. (více informací viz Hoeven).

Z á v ě r e m

Tak když to shrnu, začátek letošní sezony agrosymbolů je velice zajímavý. Nezbývá než čekat, jaká další překvapení si pro nás tento fenomén letos připraví. Určitě, jako každý jiný rok to bude zajímavá sezona. A navíc mne potěšila i Česká televize, která v magický poslední dubnový den, který je od nejstarších dob zasvěcen pálení beltainových a později i čarodějnicových ohňů, uvedla velice zajímavý dokument o kruzích v obilí s názvem „Rok 2012 - Mayská proroctví a kruhy v obilí“. Jak je vidět zájem veřejnosti o tento fenomén se opět zvětšuje. A je to dobře, protože jedině tak budeme blíže k oné zatím nezodpovězené hádance, co za pravou podstatou tohoto fenoménu vlastně je. 

 Zdroje (včetně použitých fotografií a schémat):

www.cropcircleconnector.com/2010/2010.html

www.cropcircle-archive.com/archive/index.php

wikipedie,

www.google.cz/maps  

 

Související rubriky:

agrosymbolová ohlédnutí

Kruhy v obilí - rok 2008

Kruhy v obilí - rok 2009

Kruhy v obilí - rok 2010

Tajemná místa dávné Anglie

archeoastronautika

Autor: Libor Čermák | úterý 10.5.2011 6:02 | karma článku: 30,04 | přečteno: 9585x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,52 | Přečteno: 149x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám