Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K čemu sloužily záhadné zlaté klobouky?

Při svém surfování po wikipedii jsem narazil na velice zajímavé nálezy z doby bronzové, jejichž prvý význam je obestřen tajemstvím. Otázkou je, zda se skutečně jednalo o klobouky a nebo o něco úplně jiného. 

Právě jsem si v anglické wikipedii prohlížel rozcestník témat, které se vztahují k archeoastronomii. To znamená, že tam jsou taková místa jako je například pyramida v Chchen Itza, Newgrange, Angkor Wat a další. Mezi tím vším jsem zpozoroval pojem „golden hat“, čili v překladu „zlatý klobouk“. Ještě jsem o ničem takovém neslyšel, a tak jsem zkusil kliknout. Objevila se mi zde stránka o zvláštním objevu čtyř zlatých předmětů ve tvaru jakých si klobouků, a tak mne napadla otázka, co tohle může mít společného s archeoastronomií. Začetl jsem se, zakoukal jsem se a začaly mne napadat různé asociace, jež mají blízko i k archeoastronautice a dalším podobným záhadám. O co tedy jde?

Z l a t ý   k l o b o u k     z    S c h i f f e r s t a d t u

Zlatý klobouk z Schifferstadtu byl objeven během zemědělských prací 29. dubna 1835 zhruba jeden kilometr severně od města Schifferstadt v německé spolkové zemi Porýní-Falc. Jeho stáří je určeno na období 1400 – 1300 let před naším letopočtem, to znamená do období pozdní doby bronzové. Je vyroben ze slitiny, která se skládá z 86 procent ze zlata, ze 13. procent ze stříbra a zbytek tvoří příměsi mědi a cínu. Svým tvarem připomíná klobouk (jaký nosil například Neználek) a nebo buddhistickou stúpu, jakou například známe z indonéského chrámu Borobudur. Výška klobouku je 29,6 cm. Největší jeho průměr je 18 cm. Co je pro mne naprosto fascinující, je z jak tenkého plechu byl vyroben. Tloušťka slitiny je 0,2 - 0,25 mm a jeho lem dokonce 0,08 - 0,13 mm. Kromě toho je navíc po celé ploše ozdoben nejrůznějšími ornamenty (linky tečky, kroužky). Přičemž jeho váha je pouhých 350 gramů. (viz http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Hat_of_Schifferstadt)

A v a n t o n s k ý   z l a t ý   k u ž e l

Je vyroben stejnou technikou a je ozdoben stejnými symboly (tečky, linky, kroužky). Byl nalezen v roce 1844 u vesnice Avanton v západní část Francie, která je od předchozího místa vzdálena více než 600 km. Tato věc se už tak moc klobouku nepodobá. Jedná se o jakýsi podlouhlý parabolický kužel, jehož výška je 55 cm, přičemž váží pouhých 280 g. Jeho stáří je odhadováno na období 1000 - 900 let před naším letopočtem. ( viz http://en.wikipedia.org/wiki/Avanton_Gold_Cone)

Z l a t ý   k u ž e l   z   E z e l s d o r f – B u c h u

Třetí předmět z této série je zlatý kužel z Ezeldorf-Buchu, který byl objeven v roce 1955 mezi obcemi Ezeldorf a Buch v Bavorsku nedaleko Norimberku. Jeho datování je též do období 1000 - 900 let před naším letopočtem. Složení slitiny je velice obdobné té, jakou jsem popsal výše (88 procent – zlato, 11 procent – stříbro, příměsi mědi a cínu). Jeho tvar je obdobný předešlému nálezu, to znamená podlouhlý kužel, jehož výška je 88,3 cm, ale ve spodní části o něco rozšířený. Síla zlatého plechu, ze kterého je vyrobený, je 0,78 mm.  Hmotnost předmětu je 330 gramů, což odpovídá materiálu, který by se vešel do krabičky od sirek. A opět je zde přítomno zdobení, obdobné tomu, jaká jsem popsal výše. (viz http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Cone_of_Ezelsdorf-Buch )

B e r l í n s k ý   z l a t ý   k l o b o u k  

Ten se tak jmenuje proto, že se od roku 1996 nalézá v bermínském Museu für Vor- und Frühgeschichte, když se o rok dříve objevil na mezinárodním obchodu s uměním. Ale kde přesně byl nalezen není známo. Spekuluje se o Švýcarsku nebo jižním Německu. Pochází však z období 1000-800 let před naším letopočtem. Vypadá opět jako vysoký klobouk s vysokou horní částí vytvarované opět do parabolického kužele. Jeho celková výška je 74,5 cm a váha 490 g. To znamená, že ze všech čtyř nálezů je nejtěžší. Průměrná tloušťka plechu ke 0,6 mm a opět je zdobena. Toto zdobení se skládá z 21 zón vodorovných pásů a řad symbolů ve tvaru obyčejných a koleček ve spirálách.  Materiál, ze kterého se předmět skládá, je opět velmi podobný i těm předešlým. To znamená 88 procent zlata, 10 procent stříbra, s příměsi mědi a cínu.  (viz http://en.wikipedia.org/wiki/Berlin_Gold_Hat )

K a l e n d á ř

Nejzajímavější zajímavostí, která se těchto klobouků týká, je to, že jejich ozdoby znázorňují poměrně složitý kalendář, což je také opravňuje být v oné kategorii „archeoastronomie“. Lze z nich vyčíst pohyb slunce a měsíční fáze, či určit termíny setí a sklizně. Bylo například zjištěno, že cykly obsahují časové jednotky po 57 měsících. A další zajímavosti (viz http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_hat ).

J e d i n e č n á   ř e m e s l n i c k á   p r á c e

O ní jsem se zmínil již v textu. Jak složení slitiny, tloušťka plechu, tvar předmětů a v neposlední řadě zdobení. To nejen, že obsahuje výše uvedený kalendář, ale navíc muselo být provedeno precizně z takto slabého zlatého plechu. Ostatně není to poprvé, co se o takovýchto skvělých zlatnických výkonech našich dávných předků ve svých článcích zmiňuji. Jak jsem psal v práci „Starověký Řím z pohledu archeoastronautiky“, tak již staří Etruskové zvládali takové metalurgické dovednosti, že se povedli napodobit až ve 20. století. Například šperky z miniaturních kuliček o síle 0,1 mm jsou jedinečným uměním. Zde bych chtěl upozornit, že lem zlatého klobouku z Schifferstadtu má obdobnou tloušťku (viz výše).

 

C o   v l a s t n ě   k l o b o u k y   z n á z o r ň u j í ?

Jednou ze záhad, která mne zajímá, je to, proč tyto klobouky byly objeveny ve zcela  jiných oblastech Evropy, které jsou od sebe až 900 km vzdálené. Mají obdobné složení kovu, podobají se svým tvarem, tloušťkou plechu a vznikly ve stejném časovém období - v mladší době bronzové, pravděpodobně kulturou popelnicových polí, což byla protokeltská kultura, která v té době cca od 1300 př. n.l. do 750 př. n.l.osidlovala střední a západní Evropu). A podobají se navzájem hodně a přeci se nalezly tak daleko od sebe. Jaký byl tedy jejich pravý význam? Archeologové uvažují o několika řešeních. Mohlo jít například o obřadní vázy a nebo o součást brnění? Asi nejrozšířenější hypotéza je, že to byly ozdobné klobouky. A mohlo jít o tedy skutečně o jakési klobouky či pokrývky hlavy? Osobně se domnívám, že nošení klobouků, které měří od 0,5 do 1 metru není vůbec nijak praktické. A to se týká i případu, že by byly nošeny při nějakých náboženských obřadech. Stačil by sebemenší neopatrnější pohyb a tyto drahocenné a obtížně vyrobené klobouky by ztratili stabilitu a na hlavě by se tak neudrželi. A k čemu ještě na něm byly zobrazeny složité kalendáře?

A jaký je můj názor? Já se domnívám, že jde ve skutečnosti projev cargokultu. Cargokult je takový kult, který se uchytí v určité společnosti, jako reakce na setkání s něčím pro ně nepochopitelným, jako například setkání primitivních obyvatelů tichomoří s vojáky americké armády za 2. světové války. Když Američané jejich ostrov opustili, začali divoši stavět rákosové napodobeniny letadel a přistávacích ploch, aby své „bohy, kteří uměli létat a měly všeho dostatek“ tímto způsobem přilákali zpět. Když jsem spatřil na internetu fotografie oněch klobouků, neubránil jsem se pocitu, že se setkávám s něčím moderním. Vždyť na první pohled je patrné, že mají aerodynamický tvar a připomínají tak spíš rakety či bomby. Nemohlo jít o znázornění nějaké neznámé létající technologie, se kterou se dávní lidé setkali, kterou si nedovedli vysvětlit, a tak to samozřejmě považovali za projev bohů? Zmínil jsem se také, že některé klobouky připomínají stúpy z buddhistických svatyní. Vždyť jsou to právě stúpy, které měly imitovat dopravní prostředky bohů.Že by další souvislost?

To vše by pak i vysvětlovalo i to, proč tyto klobouky byly vyrobeny ze zlata, jednoho z nejvzácnějších kovů, který většina kultur spojovala právě s bohy. Zapadal by do toho i ten fakt, že na předmětech jsou znázorněny složité kalendáře a astronomické výpočty. Vždyť jsou to právě oni bohové, kteří odtamtud seshora přilétli.

Co říci závěrem? Že samozřejmě netvrdím, že mám svojí hypotézou pravdu, ale napadla mne, a tak má právo být vyslyšena a zvážena jako ty všechny ostatní.

 

 

Zdroje: wikipedie – odkazy uvedené v článku

http://www.landschaftsmuseum.de/Seiten/Lexikon/Goldkegel.htm

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/germany/1388038/Mysterious-gold-cones-hats-of-ancient-wizards.html

 

použité fotografie:

wikipedie (odkazy uvedené v článku)

http://www.landschaftsmuseum.de/Seiten/Lexikon/Goldkegel.htm

 

 

Související články:

Starověký Řím z pohledu archeoastronautiky

Jaká tajemství se ukrývají v Býčí skále?

Tajuplné nálezy ze Skotska

Ptáci nebo letadla?

 

Rubrika archeoastronautika

Autor: Libor Čermák | pondělí 25.4.2011 7:19 | karma článku: 25,57 | přečteno: 4484x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,51 | Přečteno: 148x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 186x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza

Libor Čermák

Proč jsem přestal fandit politickým ideologiím

A to nejen nějakým těm mnou vybraným, čím bych se stal antiixxxistou, ale všem. Schválně, už jste se někdy zkusili zamyslet nad tím, co že vlastně mají všechny politické ideologie současnosti společného?

10.2.2023 v 7:20 | Karma: 26,09 | Přečteno: 599x | Politika

Libor Čermák

Vzhůru do Nového Mexika

Sci-fi western "Cesta za tajemnou čelenkou" naše přátele zavede do Nového Mexika, které musí procestovat celé až téměř na sever. A i tam zažijí mnoho tajuplných až záhadných dobrodružství.

4.2.2023 v 7:07 | Karma: 7,11 | Přečteno: 152x | Poezie a próza

Libor Čermák

Vytušil J. Verne i Bermudský trojúhelník?

O spisovateli J. Vernovi se říká, že ve svých knihách napsaných v 19. století předpověděl celou řadu vynálezů běžně používaných až ve stoletím 20. A tak bych se dnes zamyslel nad jeho příběhem Vynález zkázy.

15.1.2023 v 8:24 | Karma: 17,06 | Přečteno: 390x | Věda

Libor Čermák

Jak to, že jsi tam neudělal žádné postavy tmavé pleti?

Nedávno jsem pro děti z mých kroužků udělal deskovou hru. Doplnil jsem ji i figurkami. Co mne ale během hry zaskočilo, byla poznámka jednoho dítěte. „Libore, proč jsi tam neudělal žádného černocha? To jsi rasista?"

13.1.2023 v 9:53 | Karma: 38,72 | Přečteno: 1200x | Společnost

Libor Čermák

Kandidáty pražské kavárny vždy jen přecházím a nevolím

Vždy, když jsou nějaké volby, tak ty kandidáty, které kandidují nebo je podporují strany tzv. pražské kavárny, tak je vždy přejdu a nevolím je. Jedním z důvodů je například to, jaký mají postoj k otázce tzv. "pravdy a hodnot."

12.1.2023 v 10:23 | Karma: 36,53 | Přečteno: 1183x | Politika

Libor Čermák

Legenda o Manitouovi a jeho pomocnících

Dnes začíná můj nový seriál ze žánru sci-fi western. „Cesta za tajemnou čelenkou“, kde se budete setkávat s mladým kovbojem Tomem a jeho indiánským kamarádem Tokakuou. A nejen s nimi, ale i se záhadnými a tajuplnými úkazy.

1.1.2023 v 11:51 | Karma: 7,07 | Přečteno: 213x | Poezie a próza

Libor Čermák

Letní Vánoce Páti a Zláti

Dnes na Štědrý den bych sem dal další vánoční pokračování mého cyklisticko - cestovatelského seriálu pro děti a mládež "Páťa a kolo Zláťa". Tentokrát se vydáme do Orlických hor do dělostřeleckých pevností a k pohyblivému betlému.

24.12.2022 v 6:24 | Karma: 10,02 | Přečteno: 131x | Cestování

Libor Čermák

Zásadně vyjmenovávám třináct planet sluneční soustavy. Propadl bych také u dětí?

To byla zase aféra. Jeden z kandidátů na prezidenta před dětmi špatně vyjmenoval planety sluneční soustavy. Kdyby se ale zeptali mně, já bych jim planet vyjmenoval rovnou třináct. A je mi jedno, zda se jim to bude líbit nebo ne.

20.12.2022 v 6:20 | Karma: 34,40 | Přečteno: 1186x | Společnost

Libor Čermák

Záhadné tajemství českých vulkánů

Komorní hůrka, Říp, Bezděz, Zebín a další. To jsou místa, která spojují dvě věci. Jednak to jsou hory sopečného původu a pak se k nim vážou lidové pověsti, které odkazují na skutečný původ těchto hor a předhonily tak i vědce.

6.12.2022 v 9:45 | Karma: 16,37 | Přečteno: 537x | Věda

Libor Čermák

Používal někdo v dávnověku podobné zeměpisné souřadnice jako my?

Zajímavost, která mě v poslední době fascinuje, se nazývá 50. rovnoběžka. U nás v Česku na ni můžeme vysledovat velmi zajímavé archeologické lokality, které se navíc nalézají poblíž křížení s významnými poledníky. Co to?

1.10.2022 v 10:36 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1631x | Věda

Libor Čermák

Páťa a Zláťa ve Foglarově ráji Sluneční zátoky

Dnes bych pokračoval se svým seriálem "Páťa a kolo Zláťa". Teď bude naše přátelé čekat folglarovské dobrodružství u Sázavy v okolí Ledče nad Sázavou. Co tam asi vše zažijí?

22.9.2022 v 9:45 | Karma: 10,37 | Přečteno: 234x | Poezie a próza

Libor Čermák

Prezidentský kandidát: "Chci bojovat proti populismu". Já: "Takže vlastně proti lidem?"

Každou chvíli mi na FB vyběhne placená propagace nějakého prezidentského kandidáta, který se chce stavět proti tzv. populismu. A co si mám o takovém kandidátovi, který se bije do hrudi, že bude bojovat s populismem, myslet?

20.8.2022 v 16:25 | Karma: 31,16 | Přečteno: 701x | Politika

Libor Čermák

Cesta do okolí Miličína za Foglarem a záhadami

Dnes bych vám chtěl vyprávět o své cestě na Českou Sibiř, kde jsem navštívil bývalé tábořiště Pražské Dvojky a město Miličín, kterému se přezdívá český Roswell, neboť se k němu váže mnoho záhad, včetně pozorování UFO.

16.8.2022 v 11:04 | Karma: 17,30 | Přečteno: 537x | Cestování

Libor Čermák

Z politického slovníku bych rád zrušil slovo "Elita"

To proto, že pojem "elita" zkrátka a dobře vyvolává pocit nadřazenosti někoho nad někým. A já jsem na jakékoliv nadřazenecké ideologie byl vždy velmi alergický.

14.8.2022 v 8:13 | Karma: 23,66 | Přečteno: 448x | Politika

Libor Čermák

Nad naším městem bylo pozorováno UFO

Událost, o které chci psát se stala před necelým měsícem, lidé tu pozorovali letět cosi, o čem nevěděli, co to je. Své pozorování dali na FB. Ale, jak se k tomu postavili někteří další jedinci, nad tím lze jen rozum stát.

12.8.2022 v 7:38 | Karma: 16,93 | Přečteno: 617x | Věda
  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám