Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rok 1995 z hlediska kruhů v obilí a dalších záhad

Pojďme se nyní ve vzpomínkách přenést do dalšího roku onoho záhadologického desetiletí zvaného 90. léta. Na řadě je rok 1995, který přinesl řadu záhadologických překvapení, a to nejen v oblasti kruhů v obilí.

Povzbuzen událostmi z předešlé sezony (viz Ohlédnutí za sezonou kruhů v obilí v roce 1994) jsem se samozřejmě těšil na to, co nám přinese následující sezona. Bylo mi 17 let a právě jsem ukončoval druhý rok studia průmyslovky a chystal se na třetí. Záhadami jsem tehdy žil naplno a cestou MHD do školy a ze školy jsem prakticky knížky a časopisy o ničem jiném nečetl. Kromě toho jsem navštívil záhadologickou výstavu v muzeu v Roztokách u Prahy, odkud jsem si kromě nových informací přivezl i publikaci „Tajemné menhiry v Čechách“. To mne potěšilo i z hlediska fenoménu kruhů v obilí, protože jak známo, v Anglii se záhadné agrosymboly vyskytují hodně často v okolí megalitických památek.

Druhou událostí, která mne naladila, byla přednáška německého záhadologa Johanese Fiebaga spojená s presentacemi českých záhadologů z projektu Záře, která se konala 24. června 1995 ve smíchovském domě kultury. Prakticky celý den jsem strávil ve víru záhad, ať už to byly případy UFO nebo loňská sezóna českých agrosymbolů. A tak jsem samozřejmě byl zvědavý na to, zda kruhy v obilí, byl pouhý výstřelek záhad v loňském roce nebo zda tento jev bude pokračovat i letos.    

A jak jsem byl o to více nadšený, když jsem v průběhu července zjistil, že fenomén pokračuje i tuto sezonu. A bylo to opět Klatovsko v okolí města Sušice, kde se nejvíce vyskytl. Od té doby jsem tomuto kraji neřekl jinak, než český Wiltshire. První obrazec se zde objevil v den, jehož datování se skládá ze dvou magických čísel 13.7. (Kdo neví, o čem mluvím, ať si přečte pohádku -  Pohádka o (ne)šťastné Třináctce – kde se magii těchto dvou čísel podrobněji věnuji.) Stalo se tak u obce Podmokly, v ten den to byla formace tří kruhů o velikosti 12,5 m, 4,7 m a 9,1m, která byla v pšeničním lánu uspořádána do zvláštního tupoúhlého trojúhelníku. Z pohledu geometrických souvislostí mezi místy je zajímavá ještě jedna věc. Formace se nalézala na stejné zeměpisné šířce, jako nedaleké poutní místo Anděl strážce u Sušice a také nedaleký tajuplný a pověstmi opředený vrch Svatobor. Obě tyto lokality se totiž od místa nálezu podmokelského agrosymbolu nalézají přesně na západ. V souvislosti s tímto obrazcem bych se chtěl ještě zmínit o tom, že dle knížky „Místa působení“ od Pavla Kozáka se zde údajně o deset dní později nedaleko objevily ještě další čtyři kruhy a kříž.

O pět dní později, co vznikl první podmokelský obrazec, konkrétně 18. července 1995, byl u Sušice nalezen další kruh v obilí, konkrétně v ovsu o velikosti 20,4 m. Obrazec vykazoval v první den svého objevu výrazné odchylky kompasu (až 90 stupňů), které již o dva dny později naměřeny nebyly.

Hned jeden den po sušickém kruhu 19.7. 1995 navštívil fenomén i nedaleké Žichovice. Malý, v průměru 5,7 metrů veliký, byl kroužek ve zdejším ječmenném lánu směrem na Čimice. Opět se zde vyskytly magnetické anomálie, tedy výchylky střelky kompasu, které postupně klesaly. Možná, že s tím souvisí i zajímavý nález, který byl v agrosymbolu učiněn. Byly zde totiž nalezeny silně magnetické stříbřité úlomky jakési slitiny na bázi železa legované niklem, hliníkem a mědi. Není jasné, čeho byl úlomek součástí a ani to, jak byl vyroben.

Na Klatovsku pak ještě následovaly dva osmimetrové kruhy u Chmelné z 29.7.2005, devítimetrové kruhy u Trpěšic a též u Újezdu a šestimetrový kruh u Tedražic. Necelých 10 metrů měl kruh v obilí u Hartmanic objevený 10. září. Jak informoval Klatovský deník dne 12.9.1995, k tomuto obrazci se váže pozorování místního školáka, který na místě agrosymbolu  pozoroval UFO ve tvaru stříbrné nepravidelné koule, po jejímž obvodu běhala různě barevná světla.

Aby si čtenář nemyslel, že tato sezona přinesla na Klatovsku pouze jednoduché kruhy, tak bych se rád zmínil o složitějším obrazci, který nějakou dobu ležel nepozorovaný a objevený byl až 8. září při sklizni zdejší pšenice. Obrazec měl průměru 33,5 metrů a skládal se z jakési činky obklopené prstencem.  Nalézal se mezi obcemi Hrádek a Kašovice a jednalo se tak o nejsložitější ze všech devíti obrazců, které se v okolí Sušice tuto sezonu objevili.

Ale nebylo to jen Sušicko. Z roku 1995 jsou badateli evidovány bezmála tři desítky obrazců po celé republice. Z těch zajímavějších uvedu například, že tři poměrně složité obrazce vznikly 30. srpna v ječmeni mezi obcemi Nový Rychnov a Vyskytná v okrese Pelhřimov. Jednalo se o zhruba desetimetrový kruh s šipkou, dále desetimetrový kruh obklopený jakousi kapkou a osmimetrový kruh, z něhož vycházelo několik výběžků.

Kruhy v obilí se dokonce vyskytly i v okolí našeho hlavního města. 24.července se dva obrazce objevily u Přezletic v okrese Praha-východ. Jednalo se o desetimetrové mezikruží a trojici zhruba 3,5metrových kruhů. V témže okrese to pak byly ještě dva zhruba devítimetrové kruhy u Říčan, z nichž jeden měl pilovité okraje. A do třetice to byla trojice kruhů u obce Zeleneč. Zpětně lituji jen toho, že jsem se o nich včas nedozvěděl. Určitě bych se na ně jel rád podívat.

11. září 1995 byly pilotem letadla objeveny také dva agrosymboly v kukuřici. Stalo se tak u Obyčtova na Žďársku. Byl to zhruba sedmnáctimetrový kruh a o kus dál složitější obrazec, jež se skládal ze dvou kruhů propojených uličkou, která pokračovala do zakončení ve tvaru „T“

 Vzhledem k tomu, že česká sezona agrosymbolů přinesla v roce 1995 dvakrát více případů než sezona předchozí Ohlédnutí za sezonou kruhů v obilí v roce 1994, musíme ji samozřejmě hodnotit, jako poměrně bohatou. Trochu jinak tomu však bylo v Anglii, v zemi která je kruhy v obilí asi nejproslulejší. Tam je tato sezona, co se týče počtu obrazců vnímána jako o něco chudší. Ale to v žádném případě neznamená. Že by byla nezajímavá. Naopak. Vyznačovala se především vesmírnými prvky, jenž mnozí badatelé vyčetli jako varování pro lidstvo. Například obrazec z 19. června 1995 u Bishop Sutton

v hrabství Hampshire, který zobrazoval sluneční soustavu se dvěmi oběžnými dráhami a místo třetí zde byl pás asteroidů (http://www.lucypringle.co.uk/photos/1995/uk1995bf.shtml).

Obdobný význam zřejmě měla i další planetární soustava, která se objevila 26. června u Longwood Warren (http://www.lucypringle.co.uk/photos/1995/uk1995bi.shtml). Znázorňovala centrální hvězdu a kolem ní čtyři oběžné dráhy a páté asteroidy, tak jak je tomu ve sluneční soustavě. Na první, druhé a čtvrté oběžné dráze byly také znázorněny  planety. Na té třetí dráze však planeta chyběla! Varování? Málo se však ví, že obdobný agrosymbol se v Anglii objevil ještě jednou, a to 4. srpna roku 2001. Stalo se tak na East Field u Alton Barnes (http://www.lucypringle.co.uk/photos/2001/uk2001co.shtml ). Dokonce i planety tam jsou ve velice podobných pozicích. Nejvíce mne uchvátilo to, že oba obrazce, jak ten z roku 1995, tak ten z roku 2001, byly vytvořeny v jakémsi kontrastu. To znamená, že většina plochy bylo polehlé, avšak tenké proužky vyznačující oběžné dráhy a planety byly ze stojícího obilí. Ukažte mi prosím někoho, kdo takovouto machrovskou dokáže udělat během pouhé noci, aniž by obilí sebemíň poničil.   

Dalším obilným fenoménem tohoto roku v anglických polích bylo vyobrazení komet. Například obrazec u Danebury z 16. června 1995 (http://www.lucypringle.co.uk/photos/1995/uk1995ba.shtml) A podobných vyobrazení, ať už samotných komet a nebo jejich drah, bylo tehdy více. Je jen náhoda, že teprve až na konci července tohoto roku byl objeven a poté ohlášen nový kosmický objekt, zvaný kometa Hale Bopp, která nám později, v roce 1997, nádherně ozdobila naší večerní oblohu? ( viz můj článek Dlouhá bílá žhnoucí kometa…) Dodnes je záhadou, jak o ní mohli tvůrci kruhů v obilí vědět už v červnu, tedy o několik týdnů dřív, než k samotnému astronomickému objevu vůbec došlo.

Přestože kruhy a piktogramy v obilí byly jednou z dominantních záhad, tak se v létě 1995 objevilo ještě něco, co mezi záhadolgy způsobilo takové pozdvižení, že se téměř vůbec nemluvilo o ničem jiném. Pamětníci si možná už vzpomněli. Film s údajnou pitvou Mimozemšťana z Roswellu. Přestože se o tomto filmu časem objevovaly různé pochybnosti, tak roswellská  havárie UFO je záhadou pořád. A co víc, je docela možné, že se v blízké době opět dostane na své nové výsluní. Nejen proto, že za rok nastane půlkulaté 65 výročí této události, ale i proto, že se nově objevily dokumenty americké FBI o tom, že se tenkrát v Novém Mexiku skutečně odehrálo cosi zvláštního s něčím, co možná nebylo ani z tohoto světa (viz V Roswellu jsme našli UFO, hlásil agent FBI - ). A je to dobře, jen ať se o těchto událostech ze 40. let mluví zase, a to i s takovou intenzitou, jako právě ve zmíněném roce 1995. Záhady tu prostě jsou, jsou nevyřešené a je na nás, abychom se s nimi nějak poprali.  

 

Použitá a doporučená literatura:

http://www.kpufo.cz/oblasti/agr/cc/ccweb/index.htm

http://www.kpufo.cz/oblasti/agr/ccse94.htm

Šafařík L. a kolektiv badatelů KPUFO: Agrosymboly – objevy, názory, hypotézy, Včelka, Plzeň, 1996

Heseman M, Tóthová E.: Záhadné kruhy v obilí, Etna, Praha, 1997

 

Související články v rubrikách:

Kruhy v obilí - rok 2008

Kruhy v obilí - rok 2009

 

Kruhy v obilí - rok 2010

 

Autor: Libor Čermák | středa 13.4.2011 6:06 | karma článku: 20,28 | přečteno: 4347x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,50 | Přečteno: 147x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 186x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza

Libor Čermák

Proč jsem přestal fandit politickým ideologiím

A to nejen nějakým těm mnou vybraným, čím bych se stal antiixxxistou, ale všem. Schválně, už jste se někdy zkusili zamyslet nad tím, co že vlastně mají všechny politické ideologie současnosti společného?

10.2.2023 v 7:20 | Karma: 26,09 | Přečteno: 599x | Politika

Libor Čermák

Vzhůru do Nového Mexika

Sci-fi western "Cesta za tajemnou čelenkou" naše přátele zavede do Nového Mexika, které musí procestovat celé až téměř na sever. A i tam zažijí mnoho tajuplných až záhadných dobrodružství.

4.2.2023 v 7:07 | Karma: 7,11 | Přečteno: 152x | Poezie a próza

Libor Čermák

Vytušil J. Verne i Bermudský trojúhelník?

O spisovateli J. Vernovi se říká, že ve svých knihách napsaných v 19. století předpověděl celou řadu vynálezů běžně používaných až ve stoletím 20. A tak bych se dnes zamyslel nad jeho příběhem Vynález zkázy.

15.1.2023 v 8:24 | Karma: 17,06 | Přečteno: 390x | Věda

Libor Čermák

Jak to, že jsi tam neudělal žádné postavy tmavé pleti?

Nedávno jsem pro děti z mých kroužků udělal deskovou hru. Doplnil jsem ji i figurkami. Co mne ale během hry zaskočilo, byla poznámka jednoho dítěte. „Libore, proč jsi tam neudělal žádného černocha? To jsi rasista?"

13.1.2023 v 9:53 | Karma: 38,72 | Přečteno: 1200x | Společnost

Libor Čermák

Kandidáty pražské kavárny vždy jen přecházím a nevolím

Vždy, když jsou nějaké volby, tak ty kandidáty, které kandidují nebo je podporují strany tzv. pražské kavárny, tak je vždy přejdu a nevolím je. Jedním z důvodů je například to, jaký mají postoj k otázce tzv. "pravdy a hodnot."

12.1.2023 v 10:23 | Karma: 36,53 | Přečteno: 1183x | Politika

Libor Čermák

Legenda o Manitouovi a jeho pomocnících

Dnes začíná můj nový seriál ze žánru sci-fi western. „Cesta za tajemnou čelenkou“, kde se budete setkávat s mladým kovbojem Tomem a jeho indiánským kamarádem Tokakuou. A nejen s nimi, ale i se záhadnými a tajuplnými úkazy.

1.1.2023 v 11:51 | Karma: 7,07 | Přečteno: 213x | Poezie a próza

Libor Čermák

Letní Vánoce Páti a Zláti

Dnes na Štědrý den bych sem dal další vánoční pokračování mého cyklisticko - cestovatelského seriálu pro děti a mládež "Páťa a kolo Zláťa". Tentokrát se vydáme do Orlických hor do dělostřeleckých pevností a k pohyblivému betlému.

24.12.2022 v 6:24 | Karma: 10,02 | Přečteno: 131x | Cestování

Libor Čermák

Zásadně vyjmenovávám třináct planet sluneční soustavy. Propadl bych také u dětí?

To byla zase aféra. Jeden z kandidátů na prezidenta před dětmi špatně vyjmenoval planety sluneční soustavy. Kdyby se ale zeptali mně, já bych jim planet vyjmenoval rovnou třináct. A je mi jedno, zda se jim to bude líbit nebo ne.

20.12.2022 v 6:20 | Karma: 34,40 | Přečteno: 1186x | Společnost

Libor Čermák

Záhadné tajemství českých vulkánů

Komorní hůrka, Říp, Bezděz, Zebín a další. To jsou místa, která spojují dvě věci. Jednak to jsou hory sopečného původu a pak se k nim vážou lidové pověsti, které odkazují na skutečný původ těchto hor a předhonily tak i vědce.

6.12.2022 v 9:45 | Karma: 16,37 | Přečteno: 537x | Věda

Libor Čermák

Používal někdo v dávnověku podobné zeměpisné souřadnice jako my?

Zajímavost, která mě v poslední době fascinuje, se nazývá 50. rovnoběžka. U nás v Česku na ni můžeme vysledovat velmi zajímavé archeologické lokality, které se navíc nalézají poblíž křížení s významnými poledníky. Co to?

1.10.2022 v 10:36 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1631x | Věda

Libor Čermák

Páťa a Zláťa ve Foglarově ráji Sluneční zátoky

Dnes bych pokračoval se svým seriálem "Páťa a kolo Zláťa". Teď bude naše přátelé čekat folglarovské dobrodružství u Sázavy v okolí Ledče nad Sázavou. Co tam asi vše zažijí?

22.9.2022 v 9:45 | Karma: 10,37 | Přečteno: 234x | Poezie a próza

Libor Čermák

Prezidentský kandidát: "Chci bojovat proti populismu". Já: "Takže vlastně proti lidem?"

Každou chvíli mi na FB vyběhne placená propagace nějakého prezidentského kandidáta, který se chce stavět proti tzv. populismu. A co si mám o takovém kandidátovi, který se bije do hrudi, že bude bojovat s populismem, myslet?

20.8.2022 v 16:25 | Karma: 31,16 | Přečteno: 701x | Politika

Libor Čermák

Cesta do okolí Miličína za Foglarem a záhadami

Dnes bych vám chtěl vyprávět o své cestě na Českou Sibiř, kde jsem navštívil bývalé tábořiště Pražské Dvojky a město Miličín, kterému se přezdívá český Roswell, neboť se k němu váže mnoho záhad, včetně pozorování UFO.

16.8.2022 v 11:04 | Karma: 17,30 | Přečteno: 537x | Cestování

Libor Čermák

Z politického slovníku bych rád zrušil slovo "Elita"

To proto, že pojem "elita" zkrátka a dobře vyvolává pocit nadřazenosti někoho nad někým. A já jsem na jakékoliv nadřazenecké ideologie byl vždy velmi alergický.

14.8.2022 v 8:13 | Karma: 23,66 | Přečteno: 448x | Politika

Libor Čermák

Nad naším městem bylo pozorováno UFO

Událost, o které chci psát se stala před necelým měsícem, lidé tu pozorovali letět cosi, o čem nevěděli, co to je. Své pozorování dali na FB. Ale, jak se k tomu postavili někteří další jedinci, nad tím lze jen rozum stát.

12.8.2022 v 7:38 | Karma: 16,93 | Přečteno: 617x | Věda
  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám