Kosmický výlet planetární soustavou 55 Cancri

20. 11. 2010 6:04:00
Pokrok vědy jde neustále dopředu. Ještě před dvaceti lety bylo objevování planet v cizích slunečních soustavách jen pouhým snem astronomů a dnes už to jde jak na běžícím pásu. A právě hvězda 55 Cnc je jednou z těch, u níž je objeven vícečetný planetární systém.

55cancri.jpg
Tato hvězda se nalézá 41 světelných let od Země v souhvězdí Raka. Skládá se ze dvou hvězd. Hlavní složka je podobná naší centrální hvězdě. Je jen o něco málo menší a chladnější. Ale zas ne o tolik, aby nemusela být považována za hvězdu, která není podobná našemu Slunci.

Druhou složkou je červený trpaslík, který se nalézá zhruba 1000 astronomických jednotek od hlavní centrální hvězdy. Pro porovnání je tato vzdálenost zhruba třicetkrát dál než Pluto od Slunce. Na obloze místní planety by se tak jevila jen jako jasnější hvězdný objekt.

Ovšem kromě tohoto červeného trpaslíka se zde nalézá i několik planet, kterých již v této soustavě bylo objeveno pět a které obíhají zdejší hlavní složku.

- 55 Cnc-e je planeta, která obíhá nejblíže své centrální hvězdě.Objevena byla v srpnu 2004 . Je to těleso, které je zhruba 11krát hmotnější než naše Země, a tak si vědci nejsou úplně jisté, zda se jedná o kamennou superzemi nebo menší plynnou planetu typu Neptuna. Ovšem její vzdálenost od zdejší centrální hvězdy, jež je jen desetinnou vzdáleností Merkuru od Slunce, z ní dělá neobyčejně žhavou výheň. Jeden její oběh kolem 55 Cnc trvá jen necelých 18 hodin

- 55 Cnc-b je v pořadí vzdálenosti druhou známou planetou v této soustavě. Objevena byla v roce 1996. Její hmotnost se blíží planetě Jupiter, a tak na jejím povrchu budeme těžko hledat nějaký kamenný povrch, protože se jedná také nespíš o plynného obra. Ovšem o takového, který je na rozdíl od našeho Jupiteru své hvězdě hodně blízko, a to třikrát blíž než Merkur od Slunce. Takže opět velice žhavé prostředí, kde by se nám asi žít moc nechtělo. Jeden její oběh trvá 15 dní.

- 55 Cnc-c je pořadí třetí známou planetou. Objevena byla v roce 2002. Nejspíš se opět jedná o plynného obra, avšak zhruba poloviční hmotností, než je Saturn (ale většího než Uran či Neptun). Její oběžná dráha je značně výstřední, přičemž průměrná vzdálenost je zhruba 0,24 astronomických jednotek, což jsou zhruba dvě třetiny vzdálenosti Merkuru od Slunce. Takže opět velice horké prostředí.

- 55 Cnc-f je v pořadí čtvrtou planetou této soustavy. Objevena byla americkými astronomi Debrou Fischerovou ze San Francisco State University a Geoffem Marcym z University of California v Berkeley v roce 2007. V porovnání se sluneční soustavu je její vzdálenost od 55 Cnc jen o málo větší, než vzdálenost Venuše od Slunce. Její jeden oběh trvá 260 dní. Když však vezme v potaz, že samotná zdejší centrální hvězda 55 Cnc je ve skutečnosti o trochu chladnější než Slunce, můžeme se právě nalézat v oblasti teplotně příznivé pro vznik života jakého známe u nás. Jenže to zcela určitě nebude na povrchu planety samotné, neboť její hmotnost odpovídající zhruba Saturnu jí odsuzuje mezi plynné obry. Ovšem není vyloučeno, že se kolem ní můžou vyskytovat nějaké větší měsíce (jak je to u takovýchto planet obvyklé i ve sluneční soustavě), na jejichž povrchu by už cosi jako život možná vzniknout mohlo.

- 55 Cnc-d je zatím od své centrální hvězdy nejvzdálenější známou planetou. Vzdálena je od ní asi jako tady Jupiter od Slunce (na schéma se mi už nevešla). Jeden její oběh trvá 14 roků. Avšak velikost planety, která je až 4 x hmotnější než Jupiter, věští gravitaci, která je až 10 x větší než zde na Zemi.

V každém případě zde máme další zajímavou planetární soustavu ve vesmíru. Co se týče výskytu možného života, tak zbývá doufat v možný větší měsíc planety 55 Cnc-f a nebo v nějaké méně hmotnější planety, které obíhají nedaleko za dráhou výše zmíněného tělesa. Vždyť mezi objekty „f“ a „d“ je v tuto chvíli známá poměrně velká mezera, která se rovná přibližně vzdálenosti oběžných drah Venuše a Jupiteru. Tam se klidně něco jako zatím neobjevená planeta pozemského typu vyskytovat může. Ale v každém případě objev početnějšího planetárního systému je vždy velkou nadějí pro existenci možného života ve vesmíru. A proto se tak stala právě hvězda 55 Cnc 6. července 2003 jednou z pěti hvězd, ke kterým byl Projektem SETI záměrně zaslán cílený vzkaz pro možné mimozemské civilizace, známý jako „Cosmic Call 2“. Ke hvězdě by měl doputovat v květnu roku 2044. Nezbývá než doufat, aby zde nalezl nějakého inteligentního adresáta, který bude umět naší zprávu rozkódovat a odpovědět. To se však dozvíme nejdřív v roce 2085.

Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/55_Cancri, http://www.osel.cz/tisk.php?clanek=3068

Související články:

Procházka planetární soustavou HD10180

Planeta s podmínkami pro život objevena!

Rubrika: Vesmír a život v něm

Autor: Libor Čermák | sobota 20.11.2010 6:04 | karma článku: 16.64 | přečteno: 1760x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.01 | Přečteno: 503 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.86 | Přečteno: 180 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.08 | Přečteno: 284 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...