Srpnové agrosymboly

15. 08. 2010 4:53:26
Tak jsem tu opět ze svými pravidelnými novinkami z evropských obilných lánů, abych vyplnil zpravodajskou mezeru v informovanosti o nově vzniklých agrosymbolech. Srpen je totiž stejně jako každý rok na tento fenomén hodně bohatý.

Prvního srpna totiž nastává prastará několikadenní přírodní slavnost keltského svátku „Lugnasad“ (viz můj článek Dnes máme svátek Lugnasad), která je spojována právě se sklizní obilí. A tento jev jako kdyby si toho byl vědom a právě v tomto období předvádí své vrcholné kousky. Vždyť i před šestnácti lety, v roce 1994, kdy se poprvé v masovém měřítku začal tento jev objevovat i v České republice, tak jeho start začínal právě v období Lugnasadu. A co letos v Anglii?

stanton.jpg
Jak jsem psal již v minulém agrosymbolovém zpravodajství „V tom anglickém obilí tam se zas dějí věci!“, tak v tomto období byl v obilí zaznamenán podivný jev. Nejedná se o klasický piktogram s ostrými hranami, ale o něco, co bych si dovolil nazvat jakýmsi bratříčkem tohoto fenoménu. Zvláštní obrazce, jako by brázdy, ke kterým navíc vedou jakési obří otisky stop. Obilí zde není položeno spirálovitě kolem dokola, ale paprskovitě směrem ven. Tento fenomén se objevil u Silbury Hillu a u Westbury. A nově také u Staton St. Bernard. Avšak zde byl přeci jen o něco dokonalejší. Ona podivná brázda zde vytvořila prstenec se stojatým obilím uprostřed. Zajímavé je i to, že jak tento kruh, tak stejně kruh u Westbury, obsahoval ještě jakýsi vnější oblouček. Prstenec Staton St. Bernard se objevil 8. srpna 2010 a můžete si ho prohlédnout na Stanton St. Bernard (2), nr All Cannings.

barge.jpg
A v 8. srpnu 2010 ještě chvíli zůstaneme, protože tuto noc nové agrosymboly v okolí opravdu doslova řádili. A to tak, že zde vznikly dva, dalo by se říci, fraktálové obrazce, jejichž tvar byl velice podobný. Pokud by se totiž náhodou přišlo na to, že tyto agrosymboly jsou padělky, rázem by musela vzniknout nová záhada, a to záhada telepatického přenosu myšlenek. Ale až se podíváte na nádheru oněch obrazců, dáte mi za pravdu, že něco takového vyrobit za noc je téměř nemožné. A navíc doslova pár desítek metru od Barge Inn, největšího centra, kam se sjíždějí záhadologové z celého světa, aby tomuto fenoménu přišli na kloub (včetně mne v roce 2008 – vice na ANGLIE 2008). Jako v případě letošního obrazce u Stanton Bridge, který vypadá jako půlměsíc, na jehož kraji jsou dva hlemýžďovité fraktály.

Onen druhý jemu podobný obrazec, který se tu samou noc objevil na úpatí u bíléhopewsey.jpg
koně u Pewsey (Po stopách obřích křídových postav), je ještě úžasnější. Onen půlměsíc je namísto prstence vyjádřený cca čtyřiceti kroužky, přičemž vedle každého kroužku jsou ještě dva menší. V místě, kde předešlý obrazec má oné šnekovité fraktály, tak zde se objevila činka zasazená do několika kruhů. Jenomže bohužel, výskyt obrazce zřejmě znervóznil majitele pole, a tak hned následující den nechal tento přenádherný obrazec posekat. Více informací na Pewsey White Horse .

rochford.jpg
Milou retrovzpomínkou na 1. polovinu 90. let byl i hezký agrosymbol ve tvaru činky s klasickým „klíčem ve tvaru F“, který se objevil 2. srpna u Rochfordu v hrabství Essex východně od Londýna. Více o něm na Winters , nr Rochford.

whitefield.jpg
Jeden zajímavý 3D obrazec nám přichystal 3. srpen. Tu noc se na poli u Whitefield Hill nedaleko Chiseldonu objevil obrazec, který, kdybych chtěl k něčemu přirovnat, tak ke „kráječi na vajíčka“. Prostě dva pruhované čtverce, jehož pruhy jsou uprostřed zvláštním způsobem zvlněny, že dodají pocit dolíku. Více na Whitefield Hill.

lurkeley.jpg
Ve stejnou noc 3. srpna se objevil na Lurkeley Hill u East Kennett na první pohled obyčejný kříž. Jenomže obilí v jednotlivých kruzích bylo zajímavým způsobem poskládáno, dalo by se říci, že až doslova propleteno. A to hlavně ve středových částech. Více na Lurkeley Hill.

horton.jpg
Odtud se nyní přesuňme několik kilometrů na jihozápad k obci Horton, kde se v meandru Kennettsko-avonského kanálu objevil 9. srpna 2010 zajímavý obrazec ve tvaru trojúhelníku který obklopuje šest ohnutých hranolů. Onen trojúhelník si však po bližším prozkoumání můžeme představit jako jehlan umístěný na rohu krychle, tedy něco podobného, jako byl letošní piktogram u Fosbury (Červencové agrosymboly dobývají Evropu). A i tento nový obrazec u Hortonu si můžete prohlédnout na cropcirleconnectoru Horton , nr Devizes

beckhampton.jpg
Posledním anglickým obrazcem, o kterém se chci v tomto díle zmínit, je jakýsi svícen nebo možná také svatý grál s hostií (to už nechám na vaší fantazii, ale mne to tak připomíná), který se objevil 13. srpna u Beckhamptonu nedaleko Avebury. Tento zajímavý obrazec ozdobil pole nedaleko hlavní silnice ve směru na Devizes. Více na Northdowns , nr Beckhampton

norsko.jpg
Při přesunu z Anglie na kontinent bych se chtěl ještě zmínit o třech obrazcích. První se objevil v 9. srpna v Norsku u města Skien a podobá se jakému si vláčku. Další přibyl tentýž den našim západním sousedům u města Zeven v Dolním Sasku. Není nijak složitý, vypadá jako kruh s prstencem obkroužený třemi oblouky. A ten třetí obrazec, ten se objevil u nás v České republice 10. srpna u Sebranic v okrese Blansko.zeven.jpg

V souvislosti s našimi českými obrazci, bych se chtěl zmínit ještě o tom, že letos se u nás zas objevila jistá skupina vtipálků, která o sobě ráda tvrdí, že ty obrazce vyrábí. Ostatně takovéto snahy doprovází tento fenomén snad už od jeho vzniku. Někdo o sobě prohlásí, že některý obrazec vyrobil, a to aniž by to nějak dokázal. A ta část skeptické veřejnosti, která postrádá jakékoliv kritické myšlení, jim na to samozřejmě skočí a začne se bláhově domnívat, že je tím celá záhada vyřešena. Vyřešeno tím samozřejmě není nic, nemluvě o tom, že badatelé z rozboru rostlin a především z rozboru buněčné struktury dokáží určit, jaký obrazec je pravý a jaký byl vytvořen uměle. To byl případ i dvou důchodců a legendárních šlapačů Davea Chorleye a Douga Bowera, kteří o sobě začali v roce 1991 tvrdit, že ty anglické obrazce tam vyrábějí oni. Pravda je taková, že když pak byli konfrontováni s badateli, nedokázali na jejich všetečné otázky ani pořádně odpovědět. Nemluvě o tom, když své umění měli ukázat na veřejnosti, vzmohli se jen na malý jednoduchý kroužek. A tak se oba na stará kolena zesměšnili. Ostatně patří jim to, a to stejně jako každému, kdo se snaží výzkum nějakého jevu zavést do slepé uličky.

Speciální googlemapa s vyznačením nejnovějších kruhů v obilí.

Zdroje (včetně použitých fotografií a schémat):

www.cropcircleconnector.com/2010/2010.html

www.cropcircle-archive.com/archive/index.php

http://www.kpufo.cz/oblasti/agr/agro.htm

odkazy uvedené v článku

Související články :

6. díl: V tom anglickém obilí tam se zas dějí věci!

5. díl: Červencové agrosymboly dobývají Evropu

4. díl: Návrat fraktálových a kódových a 3D obrazců v obilí

3. díl: Anglie dostává na frak od Itálie

2. díl: Mystická galerie v obilných lánech

1. díl: No vida, už je to tady! První agrosymboly letoška!

A související rubriky:

Kruhy v obilí - rok 2010

Kruhy v obilí - rok 2009

Kruhy v obilí - rok 2008

Autor: Libor Čermák | neděle 15.8.2010 4:53 | karma článku: 16.06 | přečteno: 4707x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.23 | Přečteno: 132 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 520 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 294 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...