Návrat fraktálových a kódových a 3D obrazců v obilí

4. 07. 2010 14:08:00
Fraktály jsou jedinečné geometrické výtvory vyznačující se vyšší geometrií. O to však zajímavější je to, když tyto obrazce se přes noc objeví v obilí. A o kódovaných a 3D obrazcích to platí zrovna tak.

white.jpg
Pokud se někde objeví fraktálový obrazec v obilí, tak vždy zaznamená úžas většiny lidí. Fraktály jsou totiž jedinečné geometrické útvary, kde se opakuje určitý motiv v mnoha nekonečně různých velikostech. A když se objeví někde zobrazený v obilných lánech, vždy se nabídne souvislost s vyšší geometrií. Historie fraktálových obrazců v obilí se začala psát již v roce 1991, a to konkrétně 13. srpna, kdy se u Cambridge objevilo jedinečné znázornění Mandelbortova diagramu. Další významný výskyt fraktálových obrazců zaznamenal rok 1996. Tehdy se například 7. července objevila u Stonehenge obří Julia set (viz zde) a 30. července se u Avebury objevila dokonce trojnásobná Julia set (viz zde ). Rokem fraktálů by se dal nazvat i následující rok 1997. Jako příklad bych uvedl tento fraktál u Stonehenge (Mystéria Salisburské pláně) a dvě Kochovy sněhové vločky (z 23. července u Silbury Hill a z 8. srpna u Milk Hill u Alton Barnes). Asi nejúžasnější fraktál se objevil 13. srpna 2001, a to opět na Milk Hilll. Jen mne napadá, že objevení tohoto obrazce bylo na den přesně 10 let od objevení prvního fraktálu u Cambridge. A tak se necháme překvapit, zda náhodou příští rok v tyto dny, kdy bude perioda dalších deseti let, fraktálové obrazce pro nás nepřipraví další nějaké zajímavé překvapení.

chisbury.jpg
A své zajímavé fraktálové obrazce má i letošní rok! Tak například 25. června se objevil jedinečný fraktál u White Sheet Hill ve Wiltsheeru. Skládá se z 205 různě velikých kroužků, které jsou uspořádány do šestiúhelníku. Mystérium tohoto obrazce ještě umocňuje fakt, že se vyskytl v úpatí vrcholu, na kterém se rozprostírá pravěké hradiště z neolitu a z doby železné. Další informace včetně fotografií tohoto obrazce naleznete na jeho stránkách: White Sheet Hill

Další obrazec, který bych do této kategorie opět zařadil, se objevil u Chisbury dne 3. července 2010 ve Wiltshiru. Tentokrát jde o pětiboký obrazec (viz St Martin's Chapel, Nr Chisbury,).

Kromě fraktálů vzbudí úžas i tzv, 3D obrazce. Tedy takové, jejichž vzhled nabývá pocitu třech dimenzí. Takovéto jedinečné obrazce se začaly v anglických lánech objevovat v roce 2000. Jako jeden z prvních 3D obrazců, bych označil tento savernake.jpg
vypouklý čtverec z Avebury. Ovšem v roce 2000 si zasloužil největší pozornost jiný 3D obrazec, který se také objevil u Avebury. Tento obrazec totiž vypadá jako znázornění magnetických siločár. Za dalším obdobným obrazcem bychom museli opět do Avebury, ovšem do července roku 2002, jen se na tu nádheru podívejte sami. A letos?

Například se 23. června na poli, které se nalézá u lesa poblíž Savernake objevily dva prostorově tvarované trojúhélníky, které jako kdyby byly propleteny do sebe. Více viz Savernake Forest.

ufton.jpg
A nebo o dva dny později „oko ve víru“, které vzniklo u Uftonu v hrabství Warwickshire. (viz Ufton , nr Southam). Obrazec je navíc doprovázený tzv. podpisem ve tvaru čtyř malinkatých kroužků mimo formaci.

Když už píšeme o nových obrazcích, nemůžeme vynechat další úžasný obrazec, který se objevil v den letního slunovratu 21. června 2010 u Oare v Pewseyském údolí. Už místo, kde k objevu obrazce došlo, je zajímavé. Na místním kopci Huish Hill byl totiž v roce 1999 totiž vysazen les ve tvaru srdce. Takže je to vlastně taková obdoba obrazů bílých koní, které se v okolí hojně vyskytují (viz Po stopách obřích křídových postav). Srdce je nádherně vidět i z výšky (viz googlemapa) a snad právě proto si toto místo zvolili i tajuplní tvůrci kruhů v obilí ke svému dalšímu jedinečnému výtvoru. Obrazec, který zde vznikl, by se dal zařadit do stejné kategorie, jako letošní obrazec u Wiltonu (Mystická galerie v obilných lánech) a oare.jpg
nebo obrazec z roku 2008 z Barbury Castle (tento obrazec), který byl dešifrován, jako vyjádření čísla pí. Obdobně již byl dešifrován i tento letošní obrazec. Pokud si totiž prohlédneme délky středových paprsků (v diagramu jsem je zvýraznil červeně), zjistíme, že odpovídají číslicím, které vyjadřuje tzv. „zlatý poměr“, tj. 1.61803399 (viz obr.). Další informace o tomto obrazci včetně fotografií na Vale of Pewsey . nr Oare ( a článek o srdci zde na stránkách BBC)

it8.jpg
Samozřejmě, že nesmíme vynechat ani neanglické obrazce, protože se s nimi doslova roztrhl pytel. Jak už jsem psal v předešlém článku „Anglie dostává na frak od Itálie“, tak Apeninský poloostrov v letošním roce zažívá nebývalý nápor kruhů v obilí. A ani v tuto chvíli se stále těm anglickým nepodařil dohnat počet těch italských. Zatímco po Anglii se v tuto chvíli nalézá sedmnáct obrazců, v Itálii, jak informuje italská databáze CC http://www.cropfiles.it/cropcircles-2010.html, je tomu již dvacet osm!. Vesměs však de o jednodušší obrazce, než jsou ty anglické. Ale i tak je italská sezóna obdivuhodná. Ze zajímavějších obrazců z poslední doby bych se zmínil o soustavách soustředných kruhů, které se objevily na přelomu června a července u Bagnaria Arsa u Udine.

srn.gif
Nápor nových obrazců zažívá i Spolková republika Německo. Dle německé databáze kruhů v obilí, jich na území našich západních sousedů leží v tuto chvíli již sedm. Zde bych se zmínil například o „oku“ u Gross Schneen v Dolním Sasku.

Kromě toho své letošní první obrazce má i Nizozemsko. A pro ty z vás kteří se chystáte svojí letní dovolenou strávit v Chorvatsku, můžete cestou, navštívit obrazec ve tvaru kříže u obce Sveti Martin na Severu země, která se nalézá se asi pět kilometrů od města Križevci.chorv.jpg

A závěrem? Pojďme si opět zkusit zapřemýšlet, kdo by mohl a kdo by nemohl být za tím celým fenoménem. Kdo, že to má ty excelentní znalosti matematiky a geometrie, že nám dokáže po tmě přes noc zobrazit do obilí nejrůznější fraktály, 3D objekty a kódy, které v sobě ukrývají známé matematické axiomy? Mohli je vytvořit nějací vtipálci, kteří se před tím „opili“ někde v hospodě a pak si řekli, že z legrace tohle půjdou vyšlapat do obilí? Ostatně, kdo je v trochu podroušeném stavu, mívá nejrůznější nápady. Ale je možné, aby tento člověk mohl jít do obilí vytvářet přesné geometrické kreace, nad kterými žasne nejeden matematik? Domnívám se, že něco takového se se štangmasty v náladě asi moc neslučuje. Ony totiž znalosti, kteří nám tajuplní neznámí předávávají, se díky oněm fraktálům, kódům a 3D obrazcům dají srovnat se znalostmi minimálně vysokoškolského pedagoga matematiky. Ostatně, kdo chce slyšet, jaký je aktuální názor na pravou podstatu kruhů v obilí, musíme říci jen jedno. I přesto, že mezi obrazci v obilí se určité procento padělků skutečně nalézá, konečné řešení tohoto fenoménu je pořád ještě velká neznámá.

www.cropcircleconnector.com/2010/2010.html

www.cropcircle-archive.com/archive/index.php

www.lucypringle.co.uk

odkazy uvedené v článku

Foto: www.flickr.com

Související články :

3. díl: Anglie dostává na frak od Itálie

2. díl: Mystická galerie v obilných lánech

1. díl: No vida, už je to tady! První agrosymboly letoška!

A související rubriky:

Kruhy v obilí - rok 2010

Kruhy v obilí - rok 2009

Kruhy v obilí - rok 2008

Autor: Libor Čermák | neděle 4.7.2010 14:08 | karma článku: 20.90 | přečteno: 6894x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 9.21 | Přečteno: 91 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.31 | Přečteno: 505 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.15 | Přečteno: 185 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.09 | Přečteno: 287 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...