Mystická galerie v obilných lánech

Po tisíciletí stojí majestátně na velké Salisburské planině v anglickém hrabství Wiltshire. Jeho pravý význam je neznámý. A přece tato fantastická soustava kamenů přitahuje pozornost mnoha lidí. A co víc, přitahuje pozornost i tvůrců obrazců v obilí

Stonehenge. Kdo četl můj článek Mystéria Salisburské pláně, ví, že tato pravěká kamenná památka je zhruba 5000 let stará a o jejím pravém významu se stále diskutuje. A co víc, Wiltshire, jenž je skrz na skrz protkán mystikou dávných dob i současnosti, nám každoročně poodhaluje mnoho tajuplného a záhadného. Například v takových agrosymbolech. A tak se stalo, že 9. května 2010 navštívili jejich tajemní tvůrci i tento monument. Tedy lépe řečeno, nedaleké řepkové pole. Obrazec, který agrosymbol znázorňuje, by se dal nejlépe popsat, jako trojitá osmička. Nebo kruh s prstencem, který na každé straně lemují dva víry. Zajímavá jsou další i fakta. Například, že jeho osa míří přesně na střed Stonehenge nebo, že v místě, kde se obrazec nalézá, se již též obrazce vyskytovaly v minulosti. Například  známá Julia set z roku 1996 nebo insektogramy z roku 1991. Webové stránky tohoto druhého letošního anglického obrazce si můžete prohlédnout na  Stonehenge, nr Amesbury

Dalšího obrazce, opět v řepce, se dočkala Anglie 16. května 2010. A i v tomto případě se objev nalézal u pravěké památky. Tentokrát jde o pravěké hradiště Yarnbury. Jde o symbol spojeného kruhu a trojúhelníku ozdobeného dalšími symboly. V mnohých badatelích tento obrazec navozuje zobrazení symboliky zednářské. Nalezneme zde kružítko, oko a jak popíšu za chvíli, tak i úhelnici. Když jsem si totiž promítl všechny první tři letošní obrazce na svojí googlemapu s letošními obrazci, nemohl jsem si nevšimnout jedné zajímavé věci.

Mezi obrazci u Old Saurm (No vida, už je to tady! První agrosymboly letoška!) – u Stonehenge a u Yarnvury lze spatřit rovnoramenný pravoúhlý trojúhelník! Tedy něco, co se podobá i oné zednářské úhelnici. Stránku tohoto agrosymbolu můžete navštívit na Yarnbury Castle, nr Winterbourne Stoke.

Další letošní obrazec se objevil 22. května 2010 v řepkovém poli u větrného mlýna u obce Wilton zhruba 10 km jihovýchodně od Marlborough. A tentokrát jde o velice zajímavý obrazec, který se možná stane i jednou ze symbolik letošní sezony. Kruh je rozdělen na dvanáct sektorů, přičemž v každém sektoru jsou v určitých místech čárky. Jako kdyby nám jejich autor chtěl předat nějaký vzkaz, a to podobně, jako například u obrazce u Crabwoodu z roku 2002  nebo obrazce u Barbury Castle  z roku 2008. V tuto chvíli se již objevilo velké množství interpretací tohoto zajímavého obrazce. Například vyjádření čísla „pí“ a čísla „e“. Pokud se podíváte na  Wilton Větrný mlýn, nr Wilton, tak jich tam nejdete mnoho. Závěrem tohoto odstavce ještě upozorním na zajímavé video, které se objevilo v souvislosti s tímto obrazcem: http://www.stream.cz/video/475728-zahadny-kruh-v-obili-22-kveten-2010-wilton-windmill-wiltshire-uk

Ale pojďme dál. 31. května se objevil obrazec u legendární pravěké homole Silbury Hill, jež je největší svého druhu na světě a která se nalézá od jiného významného dávného místa Anglie, a to Avebury. Oběma těmito památkami jsem se zabýval v článku Avebury – místo zasvěcené záhadám. V této oblasti se záhadné agrosymboly vyskytují rok co rok a bez debaty je to tak jedna z oblastí, kde je největší hustota záhadných agrosymbolů na kilometr čtvereční. Tento obrazec, který je zároveň prvním letošním obrazcem, jenž se objevil v klasické obilnině – v zeleném ječmeni, připomíná hvězdici nebo květinu poskládané z krajky. Více na Silbury Hill, Nr Avebury.

Anglií se pro tentokrát rozloučíme agrosymbolem, který byl objeven včera (článek píšu 3. června), tedy 2. června 2010 u dalšího z pravěkých hradišť z doby železné, a u Liddington Castle nedaleko Swindonu. O tomto hradišti jsem se již rozepsal v článku „V kraji Bílého koně“. Ovšem obrazec, jak je to u tohoto jevu obvyklé, je opět zajímavý. Mne osobně připadá jako deštníky na sobě naskládané, což je při pohledu z okna nyní na přelomu května a června jako by přímo symbolické. Více na Liddington Castle, nr Swindon.

Anglie je skutečně asi nejznámější oblastí ve výskytu záhadných obrazců. Ovšem letos ji zatím triumfuje Itálie. Nyní jich tam mají už deset! O některých jsem se již zmínil posledně. A z nových zajímavých případů bych se zmínil například o obrazci u San Benigna nedaleko Turína, který připomíná hlemýždě sestaveného z 15 kruhů a který byl objeven 6. května. Viz San Benigno - Torino.

Obdobný hlemýžď byl objeven i 29. května u Basiana poblíž Milana. Víz Basiano, nr Milan.

Z dalších zajímavých italských obrazců bych vybral ještě dvě květiny, a to obrazec u Granarolo Faenza z 29. května a u Tribana u Padovy z 31. května.

Pomyslný bronzový stupínek v četnosti agrosymbolů drží v tuto chvíli Spolková republika Německo. A tím místem je hessenský Zierenberg.  Dva obrazce, které se zde 14. a 23. května 2010 objevily si jsou velice podobné. V prvním případě jde o trojúhelník v kruhu (Zierenberg, Hessen), ve druhém případě jde o obdobu, avšak ze čtvercem (Zierenberg, Hessen). Jen pro zajímavost uvedu, že se jedná o jednu z nejčetnějších oblastí na výskyt záhadných agrosymbolů v SRN. A mimochodem, je jen náhoda, že se nalézá na stejné zeměpisné šířce, jako oblast ve Wiltshiru?    

Sezona kruhů v obilí je pořád ještě na svém začátku. Já sám jsem zvědavý, co vše nám letošní rok v tomto ohledu přinese za překvapení. Škoda jen, že se o této a podobným problematikám málo věnují veřejné sdělovací prostředky. A když už se tam nějaká ta záhadná událost objeví, tak  většinou v takové souvislosti, že si vyberou nějaký už vysvětlený případ a ten pak presentují tak, aby divák nebo čtenář nad tím začal kroutit hlavou. „Jak pak jsou ti lidé hloupí, že něčemu takovému vůbec mohli věřit.“ Samozřejmě, že je to hrubé zkreslování skutečnosti a zesměšňování obyčejných lidí. Tyto praktiky by už měly z našich veřejných sdělovacích prostředků jednou a pro vždy zmizet a místo toho se nahradit informacemi o skutečných nevyřešených záhadách, kterých se to kolem nás stále hodně hemží. A dokud se o podobných věcech nezačne hovořit seriozně a dokud budou média používat onu zesměšňovaní metodu, kterou jsem nastínil, chtěl bych tuto mezeru vyplňovat. Například už tím, že stejně jako vloni a předloni bych chtěl předávat nepředpojaté reportáže z evropských a světových obilných lánů. Nepředpojaté by byly v tom, že v nich nechci čtenáři vnucovat žádnou z možných hypotéz jejich vzniku, ať už se jedná o mimozemšťany, circlemakery, větrné víry, planetu Zemi, obilné duchy či tajné armádní projekty apod. Ať už si o tom čtenář udělá úsudek sám.

Stejně jako vloni jsem připravil speciální googlemapu s vyznačením nejnovějších kruhů v obilí.

S použitím těchto zdrojů:

http://www.cropcircleconnector.com/2010/2010.html

http://www.cropfiles.it/cropcircles-2010.html

http://www.cropcircle-archive.com/archive/index.php

 

Související články :

No vida, už je to tady! První agrosymboly letoška!

A související rubriky:

Kruhy v obilí - rok 2010

Kruhy v obilí - rok 2009

Kruhy v obilí - rok 2008

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 3.6.2010 11:29 | karma článku: 23,12 | přečteno: 4944x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,50

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88

Libor Čermák

Vzhůru do Nového Mexika

4.2.2023 v 7:07 | Karma: 7,11

Libor Čermák

Letní Vánoce Páti a Zláti

24.12.2022 v 6:24 | Karma: 10,02
  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám